12 lovas jótanács frissen kinevezett vezetőknek

 

Ebben a felsorolásban azokat a szempontokat gyűjtöttem össze, amelyek betartása nemcsak a lovaglásban, hanem a vállalkozásban is hasznos:

1. Teremts bizalmi légkört! Ez minden együttműködés alapja.

2. Mindig tudd, hogy hová tartasz! Akár lovat vezetsz, akár a csapatodat, Neked kell meghatároznod az irányt és mozgatnod őket.

3. Ne fordulj vissza ugyanazon az úton, inkább keress új ösvényeket, amin biztonságosan hazatérhetsz! A kezdő lovast ugyanis könnyen elragadhatja a lova, ha észreveszi, hogy vezetője egy kicsit bizonytalan.

4. Ha csapatban haladsz, ügyelj az összetartásra! Ne veszélyeztesd a többieket, tartsd meg a biztonságos követési távolságot (lovaglásban a lovad füle között kinézve mindig lásd az előtted haladó ló csánkját), ugyanakkor arra is ügyelj, hogy senki ne szakadozzon le: támogasd csapatod tagjait.

5. Gondolkodj előre, igyekezz a váratlan akadályokat a lovad szemszögéből is feltérképezni. Lehet, hogy ami számodra egy jelentéktelen apróság, az a lóból félelmet vált ki. Ha ezt idejében észreveszed és kezeled, – pl. hagyod, hogy szemügyre vegye félelme tárgyát, miközben Te nyugodt maradsz -, könnyebb lesz az együttműködés.

6. Gazdálkodj tudatosan lovad / csapatod erejével! Ne kérj felesleges dolgokat, kerüld el az idegesség, a stressz és a félelem légkörét, mivel ilyenkor nem tudnak a feladatra figyelni.

7. Az akadályokban ne gátat, hanem a kihívás és a bizonyítás lehetőségét lásd. Amikor leküzdöd, ne az akadályra figyelj, hanem a túloldal azon pontjára, ahol földet akarsz érni!

8. Tanulj a hibákból! Ha valami nem a terveid szerint alakult, először a saját szerepedet vizsgáld meg a történtekben. Lehet, hogy nem volt jól időzített és egyértelmű az útmutatásod, ezért „nem ment át a segítség”?

9. Légy önmagad! A ló (és a Munkatársak is) azonnal észreveszik az álarcokat.

10. Figyeld meg és urald az érzéseidet, mivel ezek átszivárognak mások tudatába.

11. A feladatokat kinek-kinek a tehetsége alapján válaszd ki, ne akard arra rávenni, ami távol áll tőle!

12. Légy jelen a pillanatnak! Akkor vagy a leghatékonyabb, ha arra figyelsz, amit csinálsz, ha gondolataid az „Itt és Mostban” tartózkodnak. Így elkerülhetők a lovas (és a céges) balesetek.

Az alkalmazáshoz sok sikert kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC