GYIK

Válaszok a Gyakran Ismételt Kérdésekre:

–          Ki vehet részt?

Aki szeretne többet tudni vezetési stílusáról,  kommunikációs és motivációs módszeréről, valamint nyitott a változás, a felelősségvállalás és az együttgondolkodás irányába.

–          Miért pont ló támogatja a coaching szemléletű folyamatot?

A ló menekülő zsákmányállat lévén csak akkor követi vezetőjét, legyen az akár a fajtársa, akár az ember, ha megbízik benne és jelzései számára egyértelműek. Az együttműködését tehát nem ajánlja fel olyan gyorsan, mint pl. a kutya, hanem a ló esetében ezt el kell nyerni. Ezáltal nagyszerűen gyakorolható lóval a bizalmi légkör kialakítása.            

–          Szükséges-e előzetes lovastudás?

Nem szükséges. A  lovas coaching nem a lovakról, hanem az emberi viselkedésről, vezetési stílusról szól.  A ló tulajdonképpen a coach társa a folyamatban.
A coaching elveit követve mindig a coachee dönti el, milyen mélyen szeretné megélni a folyamatot. Tekintve lovas sportoktatói tapasztalatomat, akadhat olyan gyakorlat is, amelyet egyetértése és vállalása esetén lóhátról végezhet, de a feladatok döntő többsége nem kívánja meg a felülést.

–          Mi a teendő, ha egy kicsit tartok a lovaktól?

Ha korábban nem volt kapcsolata lovakkal, még teljesebb lehet az az élmény, amit átélhet az együttműködésük révén. Ha nyitott szemlélettel áll hozzá a tapasztalati tanuláshoz és az éppen aktuális pillanatra figyel, fokozatosan feloldódik a félelme. Ahogy erősödik a megértés és a bizalom, a tartózkodás általában magától elszáll, a helyébe pedig a sikerélmény és az önbizalom lép.

–          Milyen feladatokra számíthatok?

Értő figyelem gyakorlása, Bizalom kiépítése, Vezetési helyzetek megtapasztalása, Akadályok megközelítése és leküzdése, Komfortzóna megélése, Félelmeink legyőzése, Célorientáció.

–          Milyen módszerekkel fogok találkozni?

A lovakkal egyedileg, ill. csoportosan is végzünk gyakorlatokat, megbeszéljük az élményeket, és megkeressük az elméleti összefüggéseket. Csoporton belüli tapasztalatcserére, ill. egyéni reflexióra egyaránt van mód.

–          Mit vegyek fel?

A program gyakorlati része kültéri, így javasolt az időjárásnak megfelelő sportos vagy kiránduló ruházat, kényelmes, zárt sportcipővel, vagy bakanccsal. Célszerű a réteges öltözet, esetleg esőköpeny. A nyári időszakban hasznos lehet a naptej és a sapka. Hölgyeknek is ajánlott a hosszú nadrág és lehetőleg kerüljék a parfüm használatot, ill. a szabadon lógó ékszereket.

–          Mennyi időt szánjak a programra?

A lovas coaching egy teljes napot vesz igénybe 9-től 17 óráig, délben egy óra ebédszünettel. Ez az időkeret a lovakkal végzett gyakorlatokat, az elméleti összefüggések feltárását és az élmények megbeszélését is magában foglalja.

 

 

További válaszok –  kifejezetten szkeptikusoknak:

– Miért is lenne szükségem rá…?

Nos, az elején fontos egy alapvető dolgot tisztázni: a folyamatba bekapcsolódó Ügyfél NEM coaching szemléletű szolgáltatást vesz, hanem: eredményességet, hatékonyságot, olyan képességekhez jut, amelyeket fejleszteni szeretne. Az emberek többsége természetesen korábban már egyedül is megpróbálkozott elakadásainak megszüntetésével, de önmagunkra belülről igen nehéz rálátni, ezért csak lassan, vagy egyáltalán nem jutnak válaszokhoz, megoldásokhoz. A coaching szemlélet pontosan abban segít, hogy ezekre a területekre más nézőpontból is rátekinthessünk, ebben pedig a külső szem nagy segítség, nem is beszélve a lovak visszajelzéseiről!

– Drága?

Mihez képest? Vezetői munkája során milyen nagyságrendű döntésekben fogja a coachingon leszűrt felismeréseket kamatoztatni? Mennyibe kerül az Önnek, ha egyáltalán nem változtat?  Talán ismeri a közmondást: „ha mindig mindent ugyanúgy teszel, mint eddig, akkor az elért eredményed is ugyanaz lesz, mint eddig.”  Az eredmények eléréséhez pedig elkötelezettség szükséges, a gondolkodás és az anyagiak síkján egyaránt. A Lovasparkkal együtt nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tartsuk is az árainknak megfelelő színvonalat, sőt túl is teljesítsük.  Több jó alternatívát is kínálunk a megoldásra, Ön választhat az igényei szerint.

– Sokat kell utazni a helyszínre?

Igen, utazni kell, ez esetben a vezetők mennek a lovakhoz és nem fordítva.:)  A vidéki helyszín sok járulékos előnyt is ad: a környezetváltozás, a jó levegő, a természet közelsége eleve megteremtik az alapot a kreatív gondolkodásra és a stresszoldásra. Ilyen környezetben gyakrabban jönnek inspiráló gondolatok, ötletek, ami kifejezetten jótékony hatású a coaching folyamatban. Nem is beszélve arról, hogy ha egész napra kiszakad az irodából, garantáltan nem fogja zavarni senki sem…

Miben nyújthat többet a lovas támogatás, mint a kényelmes irodai, ahonnan ki sem kell mozdulni?

Az előzőekben már volt szó a zavarásmentes, kreatív környezetről. A lovas programnak van azonban más előnye is: a tapasztalati tanulás útján megszerezhető saját élmény. Mivel a ló pontosan ugyanazokat a vezetői képességeket várja el az embertől, mint amelyek emberek között szükségesek, így lovakkal modellezhető, élőben azonnal kipróbálható több vezetői működésmód is. Ezeket kielemezve mindenki könnyebben megtalálja a saját személyiségéhez éleginkább illő és leghatékonyabb vezetői működésmódot. Ez emberi környezetben sokszor évekbe telik…

– Apropó lovak: veszélyes lehet velük együttműködni?

A biztonsági nyilatkozat aláírása a magunkért való felelősségvállalást szolgálja. A lovakat minden esetben ismerjük, gondosan válogattuk. Lovakkal több mint 40 év gyakorlattal rendelkezem, sportoktatói végzettségem révén pedig a lóval először kapcsolatba kerülők kihívásait is jól ismerem és rendelkezem ezeknek a kezeléséhez szükséges ismeretekkel. A lovas élménynap alatt soha nem marad támogatás nélkül, bármelyik gyakorlatnál kérhet segítséget. Ahogyan az a Gyakran Ismételt Kérdésekre adott válaszokban is szerepel, a gyakorlatok nagy részét a földről, felülés nélkül végezzük. Több olyan résztvevő tartotta már „élete legnagyobb élményének” a programot, aki a nap elején jelezte, hogy tart a lovaktól…

– Rámegy egy egész – vagy (kétnapos program esetén) akár kettő – napom is! 

Igen, a program teljes napot vesz igénybe, ugyanakkor ez alatt az intenzíven eltöltött idő alatt legalább annyi felismeréshez fog jutni, mint amennyit négy-öt coaching ülésen szerezne. Ha beleszámítjuk az ezek közti két-három hetet is, akkor lesz igazán szembetűnő, hogy hónapokat nyerhet a támogató folyamatban!