A leggyakoribb felsővezetői problémák

Kedves Olvasó!

INFOGRAPHIC_LBS

A közelmúltban jelent meg a London Business School vezetőképzési programjához készült felmérés, melynek eredményeit ebben a frappáns infografikában foglalták össze. Közvetlenül letölthető a London Business School honlapjáról, ezen a linken: http://bit.ly/QXPLM4
Jól szemlélteti a felsővezetői feladatkörbe való átmenet sajátosságait, kiemeli a kulcsfontosságú felsővezetői készségeket és felsorolja  a vezérigazgatók 10 leggyakoribb hibáját. Utóbbiakból sokat tanulhatunk, akár lovakkal is. Hogy hogyan? Vegyük sorra! (A lovas kiegészítéseimet dőlt betűvel jelöltem.)

1. A visszacsatolás hiánya megfosztja az embereket teljesítményük javításának lehetőségétől.
A lovaktól a visszacsatolást garantáltan megkapjuk, őszinte és azonnali módon.
2. Nem jut idő a csapatra: ha a vezető szükség esetén nem elérhető, akkor a beosztottak nem kapnak útmutatást a célok eléréséhez.
Ha lóval dolgozunk, nemcsak fizikálisan kell jelen lennünk, de szellemileg is: arra kell figyelnünk, amit éppen csinálunk és gyorsan kell döntéseket hoznunk.
3. Túl semleges szemlélet: ha nincs meg az egyensúly az apró részletek ismerete (mikromenedzsment) és a döntő fontosságú felsővezetői információk között, akkor kockázatos a siker.
Lovas szemináriumon az apró részleteket a ló jelzéseire való odafigyelés jeleníti meg, míg a felsővezetői célokat az éppen kitűzött feladataink, a teljesítendő „pálya“. Így tehát a „nagy ívekre” és a finom jelzésekre egyszerre kell figyelnünk.
4. Túlságosan barátságos viselkedés: vannak, akik engednek a csábításnak és kihasználják a baráti munkahelyi viszonyokat.
A ló is kihasználja, ha túlzott kedveskedéssel, manipulációval próbálnánk az együttműködését elérni. Éppen ezért mondunk le a jutalomfalatokról a közös munka során.
5.  A célok kitűzésének elmulasztása: a munkatársak nem lehetnek produktívak, ill. nem tudják rangsorolni a feladatokat, ha fogalmuk sincs arról, hogy mi végett dolgoznak.
A célorientációs gyakorlat pontosan arra szolgál, hogy tudatosan tűzzük ki és tartsuk végig szem előtt a céljainkat, valamint hogy az elvégzendő feladatot úgy kommunikáljuk a ló felé, hogy azt ő is megértse.
6.  A motiváció félreértelmezése: nem a pénzjutalom az egyetlen motiváció, amit a csapat vár.
…. és lónál sem a jutalomfalat a motiváció, hiszen ennivalót a zöld gyepen ő is talál magának.. Hogy akkor mi mással motiválhatjuk? Nos, ez a lovas coaching programok egyik helyszíni tanulsága…
7.  Elsietett toborzás: kapkodva felvenni a nem megfelelő személyt általában az értékes idő és az erőforrások elpocsékolását jelenti.
Ehhez hasonló a lókiválasztás: van, hogy az egyikkel könnyebb a feladat, míg a másikkal tovább tart megértetni, mit is szeretnénk tőle. Ki-ki azt a tanítást kapja, ahogyan választott.
8.  A példamutatás hiánya: ha a vezető nem jár elöl jó példával, nem várhatja el a beosztottaitól, hogy pozitívan változtassanak a viselkedésükön.
A lovak a közös munkában az embert akkor fogadják el vezetőjüknek, ha az illető a viselkedésével kiváltotta az elfogadásukat és a tiszteletüket. Ehhez következetesség, határozottság és vezetői figyelem szükséges.
9.  A delegálás elmulasztása: a feladatok delegálásának kudarca azt jelenti, hogy a vezetőnek nem lesz ideje az összképre fókuszálni.
A lóval közösen végrehajtandó gyakorlatoknál egyszerűen nem veheti át az ember a ló feladatait, vagyis kénytelen a delegálásra és gyakorolhatja a „betanítást” is.
10.  A vezetői szerep félreértelmezése: a felsővezetői szerep a korábbiakhoz képest igen eltérő készségeket kíván. Itt minden a vezetésről és irányításról szól.
… ahogyan a lovas coaching is pontosan ugyanazokról a vezetői tulajdonságokról és készségekről szól, amelyek emberek vezetéséhez is szükségesek!

És milyen üzleti hatás várható, ha ezeket a témákat a helyén kezeljük?
A felmérés szerint: 87 %-os valószínűséggel nő a csapat teljesítménye,
67 %-ban nő a hatékonyság,
60%-ban javul a belső kapcsolati elégedettség,
47%-ban nagyobb hangsúlyt kap a folyamatos fejlődés,
40%-ban javul a külső ügyfél elégedettség,
33%-ban csökkennek a költségek,
27%-ban nő a vállalkozó kedv
és 20%-ban nő az árbevétel.  Eddig a tanulmány.

Azt hiszem, ezekért az eredményekért már érdemes lehet vezetői képességeink fejlesztésével foglalkozni!

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Az állatvásárban kérdezi az újdonsült lótulajdonos a ló előző gazdáját:
– korábban  hány bála szénával számolt a téli időszakra?
– Hát, úgy 350 bála körül, válaszolja az eladó.
Egy évvel később újra találkoznak.
– Na, maga aztán szép kis számot mondott nekem tavaly!!!  Jó 150 bála régi szénám megmaradt!
Mire a másik: –  ja…, akkoriban nekem is!

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;