Gondolat-Galopp 2012 július

Kedves Olvasónk!

Nyári hírlevelünkben tovább folytatjuk a ló coaching folyamatban betöltött szerepének tanulmányozását. Következő témánk és a hozzá kapcsolódó idézet azt mutatja be, hogyan segítik a lovak a coach tükör-tartási feladatát.

Lovas coaching alapok:

A lovak gyors, azonnali, őszinte visszajelzést adnak.

E havi idézetünk:

„Mit látsz, amikor lovad szemébe nézel?
 – Önmagadat.”
Talia Soldevila Nightingale

 

A ló nagy, mély szeme önmagában is gyönyörű. Belenézve tényleg visszatükrözi a rá tekintő ember képét. Azonban a fenti idézet ennél sokkal kiterjesztettebb értelmet takar: nemcsak önmagunk fizikai képét láthatjuk meg a ló szemében, de a ló lénye az igazi, belső énünket is visszatükrözi, alkalmat adva önismeretünk fejlesztésére. Magunkra ismerhetünk például abból, ahogyan rá akarjuk venni a lovat az együttműködésre: tiszta, egyértelmű jelzéseket adunk felé a megfelelő pillanatban?
Odafigyelünk előtte őrá is, hogy készen áll-e egyáltalán a közös feladatra? Vagy megpróbálnánk valamilyen falatkával csalogatni (ami tulajdonképpen manipuláció és a lovas coaching során ez az eszköz kizárt), de akadt már olyan helyzet is, amikor valaki meg akarta ütni a lovat és ezért kellett idejekorán közbeavatkozni. Vajon ő hogyan irányítja a munkatársait? Mennyire van tekintettel rájuk, velük is annyira „gyorsan dűlőre akar jutni”?

A ló kiváló megfigyelő lévén természetesen azonnal átlátja az ember viselkedését és annak megfelelő lesz a válaszreakciója is. Ezért mondhatjuk, hogy a ló ténylegesen társ-coach a folyamatban, hiszen saját maga, aktívan reagálja le, tükrözi vissza a vele kapcsolatba lépő ember viselkedését.

Mivel a ló állandóan az „itt és mostban” él, együttműködését csak úgy tudjuk elérni, ha figyelmét és motivációját folyamatosan fenntartjuk, ezáltal az önismereti kérdéseken túl a vezetői képességekre is rávilágít reakcióival. Utóbbi alapján pedig sokkal egyértelműbb és őszintébb választ kaphatunk a „milyen vezető is vagyok?” kérdésre, mint amilyenre pl. a munkahelyen számíthatnánk..

A folyamat előfeltétele pusztán a nyitottság, kíváncsiság, fejlődési és tanulási kedv, hozadéka pedig számtalan hasznos felismerés.

A „Lovas coaching alapok” sorozatunk korábbi részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

 
Híreink, ajánlataink:

A http://pegazuscoaching.hu esemény-naptárából a következő aktualitást ajánljuk figyelmébe:

Számunkra kiemelten fontos, hogy minőségi munkát végezzünk, ezért  Vendégeink és lovaink védelme érdekében a tóparti külterületeken ilyenkor szokásos nyári bögöly-inváziós időszak miatt a következő szemináriumot szeptember 21., péntekre hirdetjük meg.

A lovas szemináriumon célirányosan azokkal a témákkal foglalkozunk, melyek a mindennapi vezetői munkát hatékonyabbá teszik, úgymint: odafigyelés, bizalomépítés, motiváció, felelősségvállalás, non-verbális kommunikáció, vezetési helyzetek megtapasztalása, célorientáció. Természetesen mindeközben közvetlenül megélhető a lovak fent említett őszinte és azonnali visszajelzése.

Részletes információ és jelentkezés: info@pegazuscoaching.hu címen.

 

Hosszú száron,  –  avagy egy kis lazítás, –  lovas viccek:

Két lovas beszélget az istállóban:

-„Kérem, segítsen megjavítani a lovamat!”
-„Hogyhogy, nem vagyok én órás!
-„Pedig pontosan ez a problémám: ötpercenként megáll és nem megy tovább…”

 

Előzetes következő számunk tartalmából: 

Következő számunkban áttekintjük, hogyan segítik hozzá az embert a lovak a komfort zónából való kilépéshez. Addig is jó olvasást, vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánunk,

Üdvözlettel,

 

Kovács Judit
Pegazus Coaching

Haladjon a gondolat sebességével:
szerezzen új ötleteket a Lovaktól, Emberek vezetéséhez.
http://pegazuscoaching.hu/;    info@pegazuscoaching.hu

Itt is elérhetők vagyunk: LinkedIn;  Facebook  Blog