Gondolat-Galopp 2012 május

Kedves Olvasónk!

Hírlevelünk következő számaiban havonta egy-egy idézet alapján azt a kérdést vizsgáljuk meg részletesebben, hogyan segítik hozzá a lovak a velük kapcsolatba lépő embert merőben új ötletekhez, megoldásokhoz.  Májusi témánk:

A lovak más nézőpontból láttatják velünk a dolgokat.

 „A probléma nem oldható meg azzal a gondolkodásmóddal,
amely magát a problémát létrehozta”
Albert Einstein

Einstein híres mondása nagyszerűen visszaadja a nézőpontváltás szükségességét. Amíg gondolkodásunk a probléma szintjére összpontosul, nem tudunk tőle elvonatkoztatni és ez megakadályoz bennünket a más síkon, más szempontból mutatkozó megoldási lehetőségek észrevételében. Ha lóval végzünk bármilyen gyakorlatot, óhatatlanul figyelembe kell vennünk számos külső és belső összefüggést, meg kell tanulnunk belehelyezkedni a ló látásmódjába ahhoz, hogy a kívánt eredményre jussunk.

Erre az egyik legszebb példát az ókorból, i. e. 344-ből, Nagy Sándor és Bucephalos híres történetéből ismerjük, melyet Plutarkhos örökített meg az utókornak. Leírása szerint a II. Philippos királynak ajánlott fekete mént senki sem tudta megfékezni. Mivel mindenki kezelhetetlennek tartotta a lovat, így a király is elállt vásárlási szándékától. Az akkoriban 13 éves Sándor azonban megfigyelte a lovat, majd megkérte apját, hogy ő maga tehessen egy kísérletet a ló megszelídítésére. Ugyanis észrevette, hogy a ló a saját árnyékától fél, ezért a Nappal szembe vezette, míg a ló bizalmát el nem nyerte.

Ez a történet ihlette Fritz Hendrichet Horse Sense című híres könyve megírására, amelyben a ló együttműködésének elnyerése és a későbbi világbirodalom meghódításának párhuzamát vizsgálja.

Visszatérve a fenti idézetre, Nagy Sándor nyitott volt arra, hogy a másik fél,  -azaz Bucephalos – nézőpontjába helyezkedjék, így találta meg azt a gondolkodásmódot, amely felülemelkedett a problémán.

(kép: Bucephalos megszelidítése, F. Schommer)

 
Híreink:

A közelmúltban elindítottuk  lovas coachinggal foglalkozó blogunkat az alábbi linken:

http://pegazuscoaching.blogspot.com ,  ahol vezetői, coaching és lovas témában egyaránt talál friss bejegyzéseket.

 

Ajánlataink:

Májusban megkezdett hétvégi szeminárium-sorozatunkat júniusban is folytatjuk, a  http://pegazuscoaching.hu esemény-naptárából a következő aktualitásokat ajánljuk figyelmébe:

2012 május 19: szeminárium frissen kinevezett vezetőknek

2012 június 23: szeminárium: „A vezetés művészete”: az EAHAE (European Association for Horse Assisted Education) által speciálisan vezetőknek kidolgozott lovas tréning.

Bővebb tájékoztatás és jelentkezés az info@pegazuscoaching.hu címen.


Következő számunkban megvizsgáljuk, miként ad a ló visszacsatolást és ezek a jelzések hogyan kamatoztathatók az emberi kommunikációban.

Addig is jó olvasást, vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánunk,

Üdvözlettel,

Kovács Judit
Pegazus Coaching

Haladjon a gondolat sebességével:
szerezzen új ötleteket a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.hu/;    info@pegazuscoaching.hu

Itt is elérhetők vagyunk: LinkedIn;  Facebook  Blog