A lovak gyors, azonnali, őszinte visszajelzést adnak.

Kedves Olvasó!

A Gondolat-Galopp mai számában tovább folytatjuk a ló coaching folyamatban betöltött szerepének tanulmányozását. Következő témánk és a hozzá kapcsolódó idézet azt mutatja be, hogyan segítik a lovak a coach tükör-tartási feladatát.

A lovak gyors, azonnali, őszinte visszajelzést adnak.

Mai idézetünk:

„Mit látsz, amikor lovad szemébe nézel?
 – Önmagadat.”
Talia Soldevila Nightingale

Nyitólapra

A ló szeme önmagában is gyönyörű. Belenézve tényleg visszatükrözi a rá tekintő ember képét. Azonban a fenti idézet ennél tágabb értelmet takar: nemcsak önmagunk fizikai képét láthatjuk meg a ló szemében, de a ló az igazi, belső énünket is visszatükrözi, alkalmat adva önismeretünk fejlesztésére. Magunkra ismerhetünk pl. abból, ahogyan rá akarjuk venni a lovat az együttműködésre: egyértelmű jelzéseket adunk felé a megfelelő pillanatban?

Odafigyelünk előtte őrá is, hogy készen áll-e egyáltalán a közös feladatra? Vagy megpróbálnánk valamilyen falatkával csalogatni (ami tulajdonképpen manipuláció és a lovas coaching során ez az eszköz kizárt). Akadt már olyan helyzet is, amikor valaki meg akarta ütni a lovat és ezért kellett idejekorán közbeavatkozni. Vajon ő hogyan irányítja a munkatársait? Mennyire van tekintettel rájuk, velük is annyira „gyorsan dűlőre akar jutni”?

A ló kiváló megfigyelő lévén természetesen azonnal átlátja az ember viselkedését és annak megfelelő lesz a válaszreakciója is. Ezért mondhatjuk, hogy a ló ténylegesen társ-coach a folyamatban, hiszen saját maga aktívan reagálja le, tükrözi vissza a vele kapcsolatba lépő ember viselkedését.

Mivel a ló állandóan az „itt és mostban” él, együttműködését csak úgy tudjuk elérni, ha figyelmét és motivációját folyamatosan fenntartjuk, ezáltal az önismereti kérdéseken túl a vezetői képességekre is rávilágít reakcióival. Utóbbi alapján pedig sokkal egyértelműbb és őszintébb választ kaphatunk a „milyen vezető is vagyok?” kérdésre, mint amilyenre pl. a munkahelyen számíthatnánk..

A folyamat előfeltétele pusztán a nyitottság, kíváncsiság, fejlődési és tanulási kedv, hozadéka pedig számtalan hasznos felismerés.

 

Hosszú száron,  –  avagy egy kis lazítás, –  lovas vicc:

Két lovas beszélget az istállóban:

-„Kérem, segítsen megjavítani a lovamat!”
-„Hogyhogy, nem vagyok én órás!
-„Pedig pontosan ez a problémám: ötpercenként megáll és nem megy tovább…”

 

Előzetes a következő szám tartalmából: áttekintjük, hogyan segítik hozzá az embert a lovak a komfort zónából való kilépéshez.

Addig is jó olvasást, vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánok,

Üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;