MegÉLem, tehát megÉRTem…

A lovakkal való foglalkozás megtanít arra, hogy jobban figyeljünk egymásra, sőt, még önmagunkra is. Utóbbi adja a tapasztalati tanulás egyik alapfeltételét is. A Gondolat-Galopp mai számában arról lesz szó, hogyan alakulnak át a lovakkal átélt eredményeink tartós és hasznos ismeretekké?

Az eredményességet egyrészt az garantálja, hogy a lovas élmények intenzív érzéseket váltanak ki, amelyekre hosszú távon emlékezünk, így a levont következtetések, tanulságok is tartósan előhívhatók. Másrészről régóta megfigyelt tény, hogy amit saját magunk, a gyakorlatban tapasztalati tanulással fedeztünk fel, azt nem felejtjük el. Azaz:

Mondd el és elfelejtem, mutasd meg és megjegyzem,
engedd, hogy csináljam és megértem!” – Konfucius

VezetésA tanulás folyamatának hatékonyságát igen találóan foglalta össze az ókori kínai bölcs, akinek a fenti idézetet tulajdonítják:  hiszen mindannyian szembesültünk már azzal, hogy a pusztán csak hallott ismereteket viszonylag gyorsan elfelejtjük. Ha az újdonságot meg is figyelhetjük, már javul az arány, azonban a legjobb eredményeket a saját élményből szerzett tanulással, a  – „learning by doing” – útján  kapjuk.

A vezetéselméletről, vezetési módszerekről sok kiváló könyvet írtak. Ezek nagyon hasznosak, ugyanakkor egy további lépésre is szüksége van annak, aki valóban „dolgozni szeretne a témán”: át kell ültetnie az olvasottakat a valóságba. Ez viszont már gyakran a dolog nehezebbik része.

A saját vezetői stílus kialakításában nagy segítség, ha vannak példaképeink, akiktől tanulhatunk, de a legmélyebb összefüggéseket a saját magunk által átélt helyzetek újragondolása hozza.

Ezért általában „élesben”, a Kollégákkal megtörtént eseteinkből tanulunk. De kinek nem volt néha olyan érzése – persze leginkább utólag –, hogy az adott helyzetet jó lett volna előzetesen kipróbálni? Ráadásul olyasvalakivel, aki a nézeteit nem rejti a véka alá, hanem tekintet nélkül arra, hogy a „főnökéről” van szó, megmondja neki őszintén a véleményét?

Nos, a lovak pontosan ezt teszik! Ha pedig velük már egyszer megtapasztaltuk a viselkedésünk nyomán kiváltott reakciót, sokkal könnyebben felfedezhetjük és kiértékelhetjük a munkahelyi párhuzamokat is.

A felismerés érzelmi ereje pedig rendszerint akkora, hogy a sikerélmény pillanatok műve lesz, így ezeket a tanulságokat garantáltan nem felejtjük el…

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás: lovas vicc:

–          „Hé, maga ott hátul, nem veszi észre, hogy fordítva ül a lovon?”
–          „Dehogyis! Hát maga meg honnan tudja, melyik irányba akarok elindulni?”

 

Ha idáig eljutott az olvasásban, akkor gratulálok, Ön sikeresen végigért a „hetedhét idézet” című lovas coaching „alapozó” sorozatomon.

A Gondolat-Galopp második 7 részes blokkjában már a lovak és a vezetés összefüggéseivel foglalkozunk.

Emellett a megszokott módon, minden hónap elején jelentkezem a Gondolat-Galopp aktuális új számával. 

Vállalkozásához  a továbbiakban is szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.hu; info@pegazuscoaching.hu;
LinkedInFacebook;