Beszélgetés – szavak nélkül…

Mindennapi kapcsolatainkban természetesen szavakkal igyekszünk megérteni másokat és megértetni magunkat. De mi van a szavak mögött? Mit mond el a testbeszédünk? Viselkedésünk vajon mindig összecseng-e a szavainkkal? A Gondolat-Galopp mai számában azzal foglalkozunk,

hogyan vezetnek rá bennünket a lovak a szavak nélküli kommunikációra?

Mai idézetünk: „Lovadat, ha elereszted, megfogod. Szavadat, ha elereszted, meg nem fogod.” (közmondás)

Lovas coaching_szavak nélkül

A ló számára magától értetődő a szavak nélküli kommunikáció. A vadlovak fajtársaikkal testbeszéddel érintkeznek, hangukat még a háziasított társaiknál is ritkábban hallatják, hogy fel ne hívják magukra a ragadozók figyelmét. A háziasított ló jóllehet megérti az emberek által gyakran használt szavakat, de ez számára mindig „idegen nyelv” marad.
Nálunk, embereknél is jóval nagyobb a szavak nélküli kommunikáció szerepe, mint azt sokan gondolnák: a non-verbális rész aránya ugyanis az egymás közti érintkezés jó kétharmadát teszi ki.
Mégis, mi emberek kevésbé vagyunk tudatosak a testbeszédünkre.
Nem így a ló: ha a felé közvetített üzenetünk, vezényszavaink összeütközésbe kerülnek testbeszédünkkel, akkor gondolkodás nélkül azonnal az utóbbit követi. Rögtön megérzi a viselkedés és a testbeszéd közti legkisebb ellentmondás légkörét, abban az esetben is, ha még maga a beszélő sincs ennek tudatában.  Ilyenkor a helyzetet azonnal átlátva általában elhúzódik az inkongruens embertől.

A lovat nem érdeklik hétköznapi szerepeink, a vállalati hierarchiában elfoglalt helyünk, ő a legbelsőbb énükkel keresi a kapcsolatot. Ezt a tulajdonságát (is) nagyszerűen kamatoztathatjuk a lovas coaching során, visszajelzéseire támaszkodva gyakorolhatjuk a tudatos odafigyelést mind mások, -legyen az akár ló, akár ember-, mind pedig saját magunk önkéntelen jelzéseire.

Így alakulhat ki az a szavak nélküli hiteles „beszélgetés”, amely egyaránt elvezet a másik féllel való mélyebb együttműködéshez és az önmagunkra való tudatosabb odafigyeléshez.

 

Hosszú száron, – avagy egy kis lazítás-, lovas vicc:

– „Visszajött már a főnök a reggeli kilovaglásról?” – kérdezi az egyik lovász a másikat.
– „Még nem, de nemsokára  várható.  A ló ugyanis már itt van. ”

 

A Gondolat-Galopp következő számában  azt vizsgáljuk meg, mit tanítanak nekünk a lovak a bizalomról.

Addig is jó olvasást, vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánok,

Üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez.
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;