Gondolat-Galopp 2012 augusztus

Kedves Olvasónk!

Augusztust írunk. Ez a kánikula hónapja, amikor legkevésbé sem szeretünk kihívásokkal foglalkozni, csak a nyári szabadsággal.  Ez adta az ötletet, hogy a lovak ránk gyakorolt jótékony hatásai közül most éppen ezt a témát vizsgáljuk meg alaposabban:

Lovas coaching alapok:

A lovak kiléptetnek bennünket a komfort zónánkból.

E havi idézetünk:

„Mi a különbség egy akadály és egy lehetőség között? Csupán a nézőpontunk.
Minden lehetőség rejt magában akadályokat, és minden akadály  lehetőségeket.”
 J. Sidlow Baxter

Sok ember számára már a lóval való együttműködés puszta ténye is a komfort zónából való kilépést jelenti, hiszen lenyűgöző a méretük, erejük, gyorsaságuk, önállóságuk. „Ekkora állatot” szó szerint vezetni egyszerre jelenthet elképedést, lehetőséget, de egyben kihívást is.

A kihívás pedig felfogható áthidalandó akadályként. Viszont pontosan az akadályok tanítanak meg bennünket arra, hogy a megoldás HOGYAN-jára koncentráljunk. Amikor gyerekkoromban ugratni tanultam és az edzőm észrevette, hogy többnyire a rudakat nézem, rám szólt: „ne az akadályt nézd, hanem azt a pontot, ahol a túloldalon földet akarsz érni”. Ez a jótanács később nem csak a lovaglásban maradt velem, hanem átvitt értelemben, az Életben is hasznosnak bizonyult, hogy mindig a célra összpontosítsak.

Ha határozottan elterveztük a célt, figyelmesebbek leszünk a hozzá vezető lehetőségekre is. Ha lóval dolgozunk, minden pillanat új lehetőségeket rejt magában, hiszen a Ló és Lovas egy olyan „Kentaurt” alkot, ahol a ló izmai végzik a mozgás munkáját, de az ember tervez, mérlegeli a lehetőségeket és közben folyamatosan meggyőzi a lovat az együttműködésről, arról, hogy az általa jónak ítélt lehetőséget válassza a ló is.

Ellenkező esetben nem sokáig marad a lovas a nyeregben, vagy földről végzett gyakorlatoknál a ló nem arra fog menni, amerre az őt vezetni szándékozó elképzelte. Ez újfent a komfort zónából kilépéshez vezet, de egyszersmind megtanít a megoldásra is: lovon / lóval ugyanis meglehetősen gyorsan történnek az események, nincs lehetőségünk arra, hogy „időt kérjünk”, tehát azonnal kell döntenünk. Ez edzi a lényeglátásunkat, a döntésképességünket, a reflexeinket, de még a megérzéseinket is.

A másik fontos tanulság, hogy a lóval végzett munka arra is rávezeti az embert, hogy a dolgok kimenetelét a saját hozzáállása határozza meg: ha a lovas / a lovat a földről vezető meg tudja őrizni a nyugalmát és következetes marad, általában a ló is átveszi a segítséget és visszaáll az összhang. Ellenkező esetben az ember idegessége azonnal áttevődik a lóra, aki ezután már nem tekinti az illetőt vezetőjének és – többnyire tőle megválva – menekülésre fogja a dolgot. Ilyenkor érdemes magunkba nézve megkeresni az összefüggéseket, hogy a jövőre nézve tanulhassunk belőle.

Ha viszont sikerült jól megoldanunk a kihívást, vagy egy váratlan helyzetet, a komfort zónánk kitágulásán túl „bónuszként” még a sikerélmény érzését is elkönyvelhetjük magunknak…

A „Lovas coaching alapok” sorozatunk korábbi részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Aktuális ajánlatunk egyéni jelentkezőknek:

Vezetői szeminárium: 2012 szeptember 29. szombaton 9-17 óráig.

A lovas szemináriumon célirányosan azokkal a témákkal foglalkozunk, melyek a mindennapi vezetői munkát hatékonyabbá teszik, úgymint: odafigyelés, bizalomépítés, motiváció, felelősségvállalás, non-verbális kommunikáció, vezetési helyzetek megtapasztalása, célorientáció.
Részletes információ és jelentkezés: az  info@pegazuscoaching.hu címen.

 

Cégek számára folyamatosan szervezünk  lovas team coachingot  és szemináriumokat.  Az időpontokat  a Megrendelő igényei szerint egyedileg egyeztetjük.

 

Hosszú száron, – avagy egy kis lazítás-, lovas vicc:

„Az én lovam nagyon udvarias”- meséli büszkén egy lovas.
„Ha akadályhoz érünk, először mindig hirtelen megáll és engem enged át először.”

 

Előzetes következő számunk tartalmából: 

Következő számunkban áttekintjük, hogyan élesítik a lovak a figyelmünket.
Addig is jó olvasást, vállalkozásához vágtató ötleteket kívánunk,

Üdvözlettel,

 

Kovács Judit
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.hu; info@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhetők vagyunk:  LinkedInFacebookBlog;