Gondolat-Galopp 2012 október

Kedves Olvasónk!

 

Októberre már általában visszatalálunk a hétköznapi rutinhoz. Mindennapi kapcsolatainkban természetesen szavakkal igyekszünk megérteni másokat és megértetni magunkat. De mi van a szavak mögött? Mit mond el a testbeszédünk? Viselkedésünk vajon mindig összecseng-e a szavainkkal, ill. a testbeszédünkkel?
A Lovas coaching alapok című részben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

 

Szavak nélkül
– avagy: hogyan vezetnek rá bennünket a lovak a non-verbális kommunikációra?

 

E havi idézetünk:

 

„Lovad, ha elereszted, megfogod.
Szavad, ha elereszted, meg nem fogod.”
(közmondás)

A ló számára magától értetődő a szavak nélküli kommunikáció. A vadlovak fajtársaikkal testbeszéddel érintkeznek, hangukat még a háziasított társaiknál is ritkábban hallatják, hogy fel ne hívják magukra a ragadozók figyelmét. A háziasított ló jóllehet megérti az emberek által  gyakran használt szavakat, de ez számára mindig „idegen nyelv” marad.

Még nálunk, embereknél is jóval nagyobb a szavak nélküli kommunikáció szerepe, mint azt sokan gondolnák: a non-verbális rész aránya ugyanis az egymás közti érintkezés jó kétharmadát teszi ki. Mégis, mi emberek kevésbé vagyunk tudatosak a testbeszédünkre. Nem így a ló: ha a felé közvetített üzenetünk, vezényszavaink összeütközésbe kerülnek testbeszédünkkel, akkor gondolkodás nélkül azonnal az utóbbit követi. Rögtön megérzi a viselkedés és a testbeszéd közti legkisebb ellentmondás légkörét, abban az esetben is, ha még maga a beszélő sincs ennek tudatában.  Ilyenkor a helyzetet azonnal átlátva általában elhúzódik az inkongruens embertől.
A lovat nem érdeklik hétköznapi szerepeink, a vállalati hierarchiában elfoglalt helyünk, ő a legbelsőbb énükkel keresi a kapcsolatot. Ezt a tulajdonságát (is) nagyszerűen kamatoztathatjuk a lovas coaching során, visszajelzéseire támaszkodva gyakorolhatjuk a tudatos odafigyelést mind mások, – legyen az akár ló, akár ember, – mind saját magunk önkéntelen jelzéseire.

Így alakulhat ki az a szavak nélküli hiteles „beszélgetés”, amely egyaránt elvezet a másik féllel való mélyebb együttműködéshez és az önmagunkra való tudatosabb odafigyeléshez.

 A „Lovas coaching alapok” sorozatunk korábbi részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Híreink:

– Szeretettel várunk minden Kedves Érdeklődőt a Pegazus Coaching őszi Nyílt Napjára!
A részletekről bővebben ITT olvashat.

– Aktuális ajánlatunk egyéni jelentkezőknek:
Vezetői szeminárium: 2012 november 16. pénteken, 9-17 óráig.

A lovas szemináriumon célirányosan azokkal a témákkal foglalkozunk, melyek a mindennapi vezetői munkát hatékonyabbá teszik, úgymint: odafigyelés, bizalomépítés, motiváció, felelősségvállalás, non-verbális kommunikáció, vezetési helyzetek megtapasztalása, célorientáció.
Részletes információ: ITT. Jelentkezés: az  info@pegazuscoaching.hu címen.

Cégek számára folyamatosan szervezünk  lovas team coachingot  és szemináriumokat.  Az időpontokat  a Megrendelő igényei szerint egyedileg egyeztetjük.

Hosszú száron, – avagy egy kis lazítás-, lovas vicc:

– „Visszajött már a főnök a reggeli kilovaglásról?” – kérdezi az egyik lovász a másikat.
– „Még nem, de nemsokára  várható.  A ló ugyanis már itt van. ”

Előzetes következő számunk tartalmából: 

A jövő hónapban azt vizsgáljuk meg, mit tanítanak nekünk a lovak a bizalomról.
Addig is jó olvasást, vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánunk,

 

Üdvözlettel,

Kovács Judit
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez.
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhetők vagyunk:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;