Gondolat-Galopp 2013 április

Minden Kedves Olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Az ünnepkör kapcsán eszembe jutott Leonardo da Vinci. A Gondolat-Galoppban azonban nem az Utolsó Vacsora című világhírű freskójáról szeretnék szólni, hanem az Il Cavalloról, Leonardo hatalmas lovas-szobráról, amelynek végső felállítását ő maga nem élhette meg.

Leonardo 1482-ben javasolta Sforza milánói hercegnek, hogy egy lovas-szoborral állítson emléket 1466-ban elhunyt apjának. Leonardo a szobortervhez számos lóanatómiai- és rajztanulmányt készített, melyek nagy része ma a Windsori Királyi Könyvtárban tekinthető meg. Miután hét évet töltött a vázlatok kidolgozásával, a herceg sürgetésére 1490-ben látott hozzá a modell elkészítéséhez, majd 1493-ban leplezték le a – még lovas nélküli –  7 méter magas agyagszobrot, amely a kiöntendő bronz mű alapjául szolgált. Már el is különítettek 100 tonna(!) bronzot az öntéshez, melyet azonban XII. Lajos francia király itáliai hadjárata miatt fegyveröntésre használtak fel. Végül 1499 szeptember 10.-én a francia seregek elfoglalták Milánót és Leonardo szobrának agyagmodelljét céltáblaként használták, szétlőtték.

A szobor csak a modern korban élhette meg felállítását: 1977-ben Charles Dent amerikai mecénás rendezett gyűjtést „Leonardo lovának” megalkotására, hogy azután az elkészült szobrot Milánó városának adományozhassa. Dent 1994-ben bekövetkezett halála után örökösei az addig összegyűjtött hatmillió dollárt egy alapítvány kezelésébe adták, amely Nina Akumu szobrásznőt bízta meg az agyagmodell elkészítésével.

Végül a szobor 450 évvel Leonardo eredeti modelljének megálmodását követően, 1999-ben készült el, 15 tonnát nyom és 720 cm magas. Az amerikai ajándékot Milánó városa a Hippodrom előtt állíttatta fel, azonban az Egyesült Államokban, a Frederik Meijer Gardens-ben is látható egy öntvénye.

Ha meggondoljuk, hogy a hétméteres szobor mellett állva egy felnőtt ember csupán a ló csánkjáig ér, még inkább az az érzésünk támadhat, hogy a ló nemcsak nagy, hanem ugyanakkor igen lenyűgöző teremtmény. Lehet, hogy Leonardo is ezt akarta érzékeltetni a mű monumentális arányaival…?

forrás: Wikipedia, Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APalettaGrande.jpg

 

Hírek, aktualitások:

Újdonságaink: a Klicker Consulting és a Pegazus Coaching közös programja: „Különleges tanulási élmény a természet csodáira támaszkodva”: fél nap lovas és fél nap kutyás élménytanulást magába foglaló egész napos tréning. Részletek ezen a linken.

– Cégvezetőknek, akik gyors és kreatív megoldásokat akarnak elérni a mesterelme erejével: Pegazus Mastermind Csoport indul, erről bővebben ide kattintva olvashat.

– A kissé télies március után a következő Nyílt Napot már a majális jegyében, 2013 május 1.-én, szerdán 10-12 óráig tartom. Ezen a részvétel továbbra is ingyenes, ugyanakkor előzetes bejelentkezéshez kötött, melynek leadásáhozlépjen tovább erre az oldalra. Jelentkezési határidő: 2013 április 24.

– Vezetői szeminárium egyéni jelentkezőknek: 2013 május 11.-én, szombaton. Jelentkezési határidő: 2013 május 2. A csoport a minimális létszám függvényében (4 fő) indul. A lovas szemináriumon célirányosan azokkal a témákkal foglalkozunk, melyek a mindennapi vezetői munkát hatékonyabbá teszik, úgymint: odafigyelés, bizalomépítés, motiváció, felelősségvállalás, non-verbális kommunikáció, vezetési helyzetek megtapasztalása, célorientáció. Részletes információ: ITT. Jelentkezés: az info@pegazuscoaching.hu címen.

Cégek részére a lovas team coaching és szeminárium egyedileg egyeztetett időpontban, folyamatosan rendelhető.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, lovas vicc:

Egy asszony kétségbeesésében pszichiáterhez fordul:
– Doktor úr, segítsen kérem a férjemen! Már teljesen tanácstalan vagyok. A férjem lónak képzeli magát: reggelente zabot kér, hangosan nyerít és vágtaugrásokkal fut az utcán.
– Hölgyem, – mondja az orvos – ebben az esetben meg kell jegyeznem, hogy valószínűleg hosszan tartó és költséges terápiára lesz szükség.
– Doktor úr, a pénz nem akadály! A férjem ugyanis megnyerte a legutóbbi három lóversenyt!

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhető vagyok:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;