Gondolat-Galopp 2013 augusztus

Forró pont az együttműködésben: az odafigyelés

Park2Elérkeztünk az év legmelegebb hónapjához, napközben akár 40 fok is lehet a legelőn. A lovak ilyenkor ösztönösen az árnyékba húzódnak delelni. De nem is igazán a forróság az, ami ilyenkor kínozza őket, hanem tavak, folyók, erdős, bokros területek közelében a vérszívó bögölyök. Ezekből hatalmas példányok keresik a forróságban a kinn lévő állatokat, amellett, hogy csípésükkel fájdalmat okoznak, állandóan nyugtalanítják őket és betegségeket is terjesztenek.
Amikor ez a bögöly-inváziós időszak elkezdődik, a lovak minden elképzelhető módon megpróbálják tudtul adni, hogy változtatni szeretnének a napirendjükön és lehetőleg köszönik szépen, de nem kérnek a forráságban legelőre járás lehetőségéből. Idős kancám például beáll a boksz sarkába, ha meglátja a kezemben a kötőféket, vagy ha hajnalban már kinn volt egy ideig, amikor már erősödik a nappali felmelegedés, hangos nyerítéssel jelzi, hogy be szeretne jönni. Ha odafigyelek rá és ilyenkor behozom, nagyon együttműködő, első szóra jön és kifejezetten hálás érte, hogy teljesítem a kívánságát. Ebben már odáig haladtunk, hogy „kérésére” a napirendet is megfordítottuk: ebben a kánikulában éjjel vannak kinn legelni és a kora reggeli istállómunkák elvégzése után már jöhetnek is be, hogy egész nap az istálló védelmében hűsöljenek.
Vagyis tudtul adták a személyre szabott megoldási javaslatukat.

Mi a helyzet a munkahelyen: mennyiben vagyunk hajlandók odafigyelni a munkatársaink apróbb kéréseire? Megteszünk-e olyan egyszerű lépéseket, amelyek nem járnak komplikált átszervezéssel, de lehet, hogy sokat könnyítenek valakinek a helyzetén?
Akár ki is próbálhatjuk, hogy egy kis odafigyelés mekkora javulást eredményez a motivációban és az együttműködési készségben…

 

Hírek, aktualitások:

 – Az előbb leírt tengelici „fordított napirend” miatt szeptember közepéig a lovas coaching programokat a Geréby Kúriában, Lajosmizsén tartom, ahol fedeles lovardában dolgozhatunk.

– lovas team coaching és a szeminárium egyedileg egyeztetett időpontban folyamatosan rendelhető az info@pegazuscoaching.hu címen.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc, ezúttal az odafigyelésről…:

A vadnyugaton egy vándorprédikátor elmegy a lókupechez, hogy egy kifejezetten nyugodt, megbízható, szóból értő, idősebb lovat vegyen magának. A lókupec végighallgatja, majd megnyugtatja: van itt egy pont magának való, indításhoz csak azt kell mondani neki: hála Istennek!, az ámen szóra meg megáll.
A vándorprédikátor nagyon lelkes és mindjárt ki is próbálja a lovat: felül, boldog, hogy ez máris sikerült: hála Istennek! – erre mindjárt el is indul vele a ló. Minden rendben megy, míg egy domboldalhoz nem érnek, ahol a ló, hogy lendületet nyerjen, elkezd felfelé vágtázni. Igen ám, de a lelkész látja, hogy odafenn a tető szakadékban végződik. A megállítási parancsszót már régen elfelejtette, ezért nincs más hátra, elkezd imádkozni: legyen meg a te akaratod, ámen!
Az ámen szóra a ló végre megáll, pontosan a szakadék széle előtt egy méterrel.
Erre a lelkész letörli az izzadságcseppeket a homlokáról és felsóhajt: hála Istennek!

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhető vagyok:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;