Gondolat-Galopp 2013 február

 

Kedves Gondolat-Galopp Olvasó!

Januári hírlevelemben tett ígéretem szerint ebben a hónapban a ló kiváló megfigyelő képességéről lesz szó. Hogy milyen alaposan képes olvasni a ló az ember testbeszédét, azt is mondhatnám, hogy rezdüléseit, arra a legjobb példa Kluger Hans, azaz Okos Jani esete a múlt századelőről. A lovasok – és a pszichológusok – talán ismerik is a történetét, hiszen az eset „megfejtése” után rögtön el is nevezte a szakirodalom a dolgot Kluger Hans hatásnak.

Kluger_HansVorstellung_HansHans egy elegáns küllemű Orlov ügető volt, akit gazdája, Wilhelm von Osten matematika tanár állítólag megtanított számolni..! Közönség előtti fellépéseik során Hans mindenkit lenyűgöző pontossággal dobogta ki patájával a számtan feladványok eredményét. Olyan alkalmakkor sem tévedett, amikor a gazdája nem volt jelen, ezért a jelenség megfejtésével még a Porosz Tudományos Akadémia 13 tagú tudós bizottsága sem tudott mit kezdeni. A rejtélyt végül Oskar Pfungst, egy egyetemi hallgató fejtette meg, aki észrevette, hogy Hans kiválóan megbirkózik azokkal a feladványokkal, ahol a nézők is számolnak magukban, viszont kudarcot vall az olyan esetekben, ahol a nézők csak „kivárják” az eredményt. Vagyis a ló nem tett egyebet, mint a közönség érzéseiből, izgalmából, várakozásából, testfeszültségéből következtetett arra, hogy eljutott a helyes megoldáshoz és ettől a felismeréstől vezetve pontosan a megfelelő pillanatban hagyta abba patájával a kaparást.

Okos Jani példája is azt mutatja, hogy a ló úgy olvassa érzéseinket, akár a nyitott könyvet. Erre a jelenségre az elme működését kutató kortárs, Napoleon Hill is felfigyelt. Így fogalmaz „Gondolkodj és Gazdagodj” című világhírű könyvének 15. fejezetében: „Még egy kutya, vagy egy ló is tudja, ha gazdája bátortalan. Mi több, a kutya, vagy a ló érzékeli a gazdája félelmének rezgéseit, és ennek megfelelően viselkedik.”

Ezek a megállapítások – a kutyák képességeinek elismerését is beleértve – szolgáltatják az alapot az állatok coaching folyamatba történő bevonására.

Apropó kutyák: ha ez a terület is érdekli, nézzen rá a blogra: http://pegazuscoaching.blogspot.hu/2013/01/az-elmeny-tanulas-masik-oldala.html

A fotók forrása: Wikipedia

 

Hírek, aktualitások:

– „Gone with the wind”…- Mint arról a blogon már röviden beszámoltam, Téli Nyílt Napunkat a szó szoros értelmében elfújta a szél. Ezúton is köszönöm mindenkinek a figyelmességét, hogy visszajelzett. Ígéretem szerint a Nyílt Napot kora tavasszal, 2013 március 9.-én, szombaton 10-12 óráig tartom meg. A Nyílt Napon történő részvétel továbbra is ingyenes, ugyanakkor előzetes bejelentkezéshez kötött, melynek leadásáhozlépjen tovább erre az oldalra.

– Vezetői szeminárium egyéni jelentkezőknek: a tavaszi szeminárium időpontja a januári hírlevélben előrejelzetthez képest egy nappal hátrébb került a naptárban: 2013 március 23., szombatra módosult. A lovas szemináriumon célirányosan azokkal a témákkal foglalkozunk, melyek a mindennapi vezetői munkát hatékonyabbá teszik, úgymint: odafigyelés, bizalomépítés, motiváció, felelősségvállalás, non-verbális kommunikáció, vezetési helyzetek megtapasztalása, célorientáció. Részletes információ: ITT. Jelentkezés: az info@pegazuscoaching.hu címen.

Cégek részére a lovas team coaching és szeminárium egyedileg egyeztetett időpontban, folyamatosan rendelhető.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, lovas vicc:

Két lovas beszélget:
– Ez a te lovad?
– Időnként…
– Hogyhogy időnként..?!
– Hát, amikor éppen le van pucolva, akkor a feleségemé. Amikor meg kell mozgatni, akkor a lányomé. Viszont ha le kell ápolni és az istállót ki kell trágyázni, akkor mindig az enyém!

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhető vagyok:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;