Gondolat-Galopp 2013 február

A vizsgálódó ló

Előző hírlevelemben tett ígéretem szerint ebben a hónapban a ló kiváló megfigyelő képességéről lesz szó. Hogy milyen alaposan képes olvasni a ló az ember testbeszédét, azt is mondhatnám, hogy rezdüléseit, arra a legjobb példa Kluger Hans, azaz Okos Jani esete a múlt századelőről. A lovasok – és a pszichológusok – talán ismerik is a történetét, hiszen az eset „megfejtése” után rögtön el is nevezte a szakirodalom a dolgot Kluger Hans hatásnak.

Kluger_HansHans egy elegáns küllemű Orlov ügető volt, akit gazdája, Wilhelm von Osten matematika tanár állítólag megtanított számolni..!

Közönség előtti fellépéseik során Hans mindenkit lenyűgöző pontossággal dobogta ki patájával a számtan feladványok eredményét. Olyan alkalmakkor sem tévedett, amikor a gazdája nem volt jelen, ezért a jelenség megfejtésével még a Porosz Tudományos Akadémia 13 tagú tudós bizottsága sem tudott egy ideig mit kezdeni!

A rejtélyt végül Oskar Pfungst, egy egyetemi hallgató fejtette meg, aki észrevette, hogy Hans kiválóan megbirkózik azokkal a feladványokkal, ahol a nézők is számolnak magukban, viszont kudarcot vall az olyan esetekben, ahol a nézők csak „kivárják” az eredményt. Vagyis a ló nem tett egyebet, mint a közönség érzéseiből, izgalmából, várakozásából, testfeszültségéből következtetett arra, hogy eljutott a helyes megoldáshoz és ettől a felismeréstől vezetve pontosan a megfelelő pillanatban hagyta abba patájával a kaparást.

 

A fotók forrása: Wikipedia

Kluger Hans  példája is azt mutatja, hogy a ló úgy olvassa érzéseinket, akár a nyitott könyvet. Erre a jelenségre az elme működését kutató kortárs, Napoleon Hill is felfigyelt. Így fogalmaz „Gondolkodj és Gazdagodj” című világhírű könyvének 15. fejezetében: „Még egy kutya, vagy egy ló is tudja, ha gazdája bátortalan. Mi több, a kutya, vagy a ló érzékeli a gazdája félelmének rezgéseit, és ennek megfelelően viselkedik.”

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, lovas vicc:

Két lovas beszélget:
– Ez a te lovad?
– Időnként…
– Hogyhogy időnként..?!
– Hát, amikor éppen le van pucolva, akkor a feleségemé.
Amikor meg kell mozgatni, akkor a lányomé.
Viszont ha le kell ápolni és az istállót ki kell trágyázni, akkor mindig az enyém!

 

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhető vagyok:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;