Gondolat-Galopp 2013 július

Lovas suttogó

lovas_suttogó_vezetőknek

Robert Redford 1998-as filmje óta a „suttogó” fogalmát már nem kell magyarázni. Az emberek általában olyasvalakire gondolnak, aki ért a lovak nyelvén, meg tudja nyugtatni őket. Ilyen egyszerű lenne?  Vagy ez csak az a rész, ami kívülről látszik, – de akkor mi van mögötte?

Miben nyitott új területet, az az immár tudatosan tett felismerés,  – amit az elmúlt hatezer évben néhány, a lovat megérteni akaró lovas mindig is használt -, miszerint a szelíd úton többet érünk el? Ha pedig az erőszakmentes utat használjuk, milyen motivációs lehetőségek állnak rendelkezésünkre?

A Lovak Szigete című német filmben van egy jelenet, amikor a lóval korábban boldogulni nem tudó lovarda-vezető megkérdezi azt a kisfiút, aki végig a történet főszereplője mellett volt, hogy mesélje már el szépen sorjában neki, mit is csinált a suttogó a lóval. Elő is veszi a jegyzettömbjét, hogy mindent fel tudjon írni.  A kisfiú erre mosolyogva csak ennyit felel: nagyon egyszerű, a ló volt az, aki suttogott, a suttogó csak meghallgatta. Számomra ez írja le a legszebben a „suttogás” definícióját.

A lovak addig működnek velünk együtt, amíg figyelünk rájuk, vagyis a figyelem az egyik legfontosabb motivációs tényező: oda kell tenni magunkat, hogy a mi célunk érdekelje a lovat is.
A mindennapokban hány vezető hallgatja meg a munkatársait? Hogyan állunk az érzelmi intelligenciával? Mennyire figyelünk arra oda, hogy a kollégák személyes céljai és a munkahelyi feladatok között legyen legalább némi összhang?

A blogon ajánlott könyv pontosan erről szól. A Szerző a saját cégében élte át, mennyiben jelentett neki előrelépést a lovaknál megfigyelt következtetések tudatos alkalmazása a vállalkozásában. Talán nem árulok el sokat, ha elmondom, hogy cége a recesszió idején vált piacvezetővé, könyve Németországban best-seller lett és felismeréseit azóta már szemináriumok során adja át más cégvezetőknek…

 

Hírek, aktualitások:

– Július végén jelenik meg Bernd Osterhammel  könyve magyarul, Lovas Suttogó Vezetőknek címmel a Z-Press Kiadó gondozásában.  A részletesebb könyvajánlóhoz kattintson ide: tovább a blogra.

– A Klicker Consulting és a Pegazus Coaching közös programja: „Különleges tanulási élmény a természet csodáira támaszkodva”: fél nap lovas és fél nap kutyás élménytanulást magába foglaló tréning. Részletek ITT.

– lovas team coaching és a szeminárium egyedileg egyeztetett időpontban folyamatosan rendelhető az info@pegazuscoaching.hu címen.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Két férfi beszélget:
– Mit szeretne a feleséged a születésnapjára?
– Egy göngysort, vagy egy nyerget.
– És melyiket veszed meg neki?
– A gyöngysort. Nyeregből csak igazit lehet kapni!

  

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,

üdvözlettel,

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
Itt is elérhető vagyok:  LinkedIn;  Facebook;  Blog;