Gondolat-Galopp 2014 április

Tavaszi hírek:

– A Pegazus Coaching kibővített KipróbáLÓ Napjáról itt olvashat. Legközelebb  április 12.-én, szombaton várok szeretettel Mindenkit, aki meg szeretné ismerni a lovas coaching módszerét és tenni is akar személyes, vagy vezetői fejlődése érdekében.

– A Magyar Coach Egyesület meghívására 2014 május 29.-én, 17 órától tartok előadást Budapesten a lovas coaching lehetőségeiről, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várok. Jelentkezni az MCE honlapján lehet.

– Az előző hónapban a Coaching Határok Nélkül keretében május 21.-re meghirdetett workshopot Paul Haunting időközben lemondta, ezért ez a program elmarad.

Lovas coaching alapok – munkahelyi tendenciák:

Tavasszal megpezsdül a természet, de ilyenkor nemcsak a költöző madarak vándorolnak, hanem az emberek is nagyobb eséllyel fognak valami újba, változtatnak. Egy-egy kolléga távozása azután kiválthatja a többiekben is a változtatás igényét. Sok cég helyzetét nehezíti meg, ha meghatározó jelentőségű posztokon gyorsan forognak a kollégák. A fluktuáció, – bár általában nem szívesen beszélnek róla, – gyakran nagyobb a kelleténél. Ez többnyire a nagyvárosokban szembetűnő, de vidéken is észrevehető tendencia.

A jelenség okait leginkább azzal a közismert megállapítással írhatjuk le, miszerint az emberek általában vállalatokhoz csatlakoznak, viszont vezetőknek mondanak fel.

A vezetés módja, stílusa, a vezető értő figyelme, vagy ennek hiánya tehát messzemenő hatást fejthet ki a vállalat működésére, hiszen egy tapasztalt munkatárs távozása egyfelől többletköltségeket okoz az utánpótlás felkutatásában és a betanításban, másfelől a cég számára elvész az a tudás és tapasztalat, ami a gyakorlott kolléga „fejében volt”.

Mit tehetünk, hogyan javíthatunk a helyzeten?

Ha a fenti megállapításból indulunk ki, miszerint a munkatársak többnyire a főnökük miatt hagyják el a céget, akkor logikus következtetésként adódik a vezetőkre, viselkedésükre, képességeik fejlesztéseire való behatóbb odafigyelés. Utóbbi terén azonban a vezetők nem igazán bővelkednek őszinte visszajelzésekben, hiszen ezt csak kevés beosztott vállalja fel (akkor is leginkább a kilépés bejelentésekor). Van azonban valaki, aki kifejezetten hathatós vezetői képességeket vár el az embertől, akivel a gyakorlatban is megmérettethetjük magunkat és garantáltan egyenes, nyílt válaszra számíthatunk. Ő már hatezer éve társunk a történelmi utunkon, segítette az embert az előrejutásban a kerék és a kocsi feltalálásától egészen a coaching szerepkörig: a LÓ.

A munkahelyet váltók általában a nem megfelelő vállalati kommunikációra, vezetőik döntési nehézségeire, a rossz munkahelyi légkörre panaszkodnak, míg a munkáltatók az elköteleződés és a dolgozói motiváció hiányában látják a problémát. Az alábbiakban vegyük sorra ezeket a tényezőket és nézzük meg, hogyan segíthet ebben négylábú coach-társunk? Az egyes pontok zárásaként néhány önreflexióra irányuló kérdést is talál ahhoz, hogy ez a rövid kis írás az Ön munkaszervezete számára is rögtön hasznosítható legyen.

Nos, innen folytatjuk a Gondolat-Galopp jövő havi számában, de akik eljönnek a KipróbáLÓ Napra, már előbb megtudhatják a részleteket..:)

Ha pedig nem egyedül szeretne vezetői kihívásain dolgozni…: lovas szeminárium és team coaching folyamatosan rendelhető egyedileg egyeztetett időpontban  az info@pegazuscoaching.hu címen.

 – Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is betekinteni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Az egyszeri lovardában az újdonsült lovas a biztonság kedvéért jobbnak látja közölni az edzővel:
– „tudja, én még sohasem ültem lovon!” Mire az edző ravasz szemhunyorítással:
– „nem tesz semmit, akkor majd egy olyan lovat kap, akinek eddig még úgyszintén nem volt dolga lovassal!”

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,
üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;