Gondolat-Galopp 2014 augusztus

 
Kedves Olvasó!

Nyáron, a szabadságok időszakában több lovas eseményt rendeznek. Így pl. július második hétvégéjén zajlott Bábolnán az ISG (a Shagya-arab lófajta nemzetközi szervezete) Európa Championátusa. Bár ezen nem coachként, hanem küllembíróként vettem részt, ilyenkor sem tudtam letenni a „coach-kobakot”: amikor éppen szünetet tartottam, akkor a lovak mellett a felvezetőket, az ő testbeszédüket, a lóval való összhangjukat is figyeltem.

Bábolna_2014_7

Már az elővezetés szóban is benne foglaltatik, hogy jó esetben ki kit vezet. Ahol működött az összhang és a ló az idegen, hangos környezetben is megbízott a felvezetőjében, ott nem is adódott probléma. A gondok ott kezdődtek, amikor a felvezető nem figyelt a ló jelzéseire, a ló pedig hiába jelezte a maga módján, hogy nem érti, tulajdonképpen mit is várnak el éppen tőle.

A meg nem értés azonnal visszafogja a teljesítményt (nemcsak a lovaknál..!). A bíró pedig csak azt tudja pontozni, amit éppen lát. Ha a felvezető visszafogja a lovat, aki emiatt tisztátalan lábsorrendben lép, akkor a ló mozgás pontszáma elmarad attól az értéktől, amit egyébként szabadon mutatna: nem tudja megcsillogtatni a benne rejlő tehetséget.- Hasonlóképpen, mint ahogy a munkahelyi félreértések is kimutatható teljesítmény csökkenést okoznak. –

Amikor viszont adott volt az összhang, megjelent a kiegyensúlyozottság is, mint pl. a lenti képen. Nagyszerű volt ilyen pillanatokat látni!

ISG_Show (Fotók: A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok -www.babolnamenes.hu – Facebook oldaláról).

Ha vezetői feladatain  Ön is szeretne a lovak bevonásával dolgozni…:
lovas szeminárium és team coaching folyamatosan rendelhető egyedileg egyeztetett időpontban  az info@pegazuscoaching.hu címen.

 – Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is betekinteni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat előző részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Két lovas beszélget: – „Na, hogy töltötted a nyarat?”
– „Ne is kérdezd! Ki akartam próbálni a hullámlovaglást, de nem sikerült azt a csökönyös lovat bevinnem a vízbe!”

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,
üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;