Gondolat-Galopp 2014 február

Kedves Olvasó!

A tél még javában tart, de a már készülünk a jó időre, a tavaszi programokra:

– Von Bartheldné Ábri Judit PCC coach-al együttműködésben Paul Hunting személyében sikerült egy neves külföldi lovas coach szaktekintélyt meghívnunk a Coaching Határok Nélkül (CHN) májusi programjára. Érdemes már most megjegyezni a dátumokat: május 20.-án este tart Paul Hunting előadást az Ericsson Science Park székházban, amit másnap, május 21.-én egy egész napos bemutatóval tesz teljessé. Paul Hunting magyarországi workshopjának részleteiről a következő hírlevelekben fogok beszámolni. A CHN előadásainak időrendjét és a jelentkezés részleteit ezen a linken találja.

– A Pegazus Coaching kibővített kipróbáLÓ napjáról itt olvashat. Legközelebb tavasszal, április 12.-én várok szeretettel Mindenkit, aki meg szeretné ismerni a lovas coaching módszerét és tenni is akar személyes, vagy vezetői fejlődése érdekében.

Lovas coaching alapok:

Évkezdetkor szó volt a vágyak és a megvalósítás között húzódó akadályokról. Ebben a hónapban nézzük meg, hogyan tudnánk ezt a vizesárkot hathatósan áthidalni.

Híd Tengelicen a parkban

Fotó: Tengelicen, a parkban

Azaz, mit tanítanak nekünk a négylábú pszichoLÓgusok, amit érdemes lehet humán környezetben is használni?

Talán ismerős Henry Ford mondása: „If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got”, vagyis: ha mindig ugyanazt teszed mint eddig, akkor az elért eredményed is ugyanaz lesz, mint eddig. Ha lovakkal dolgozunk és valamit nem sikerül elérnünk náluk, azonnal ráébredünk ennek a mondásnak az igazság tartalmára. Egyszerűen rákényszerülünk arra, hogy kérésünket máshogyan továbbítsuk feléjük. Ez új gondolkodásmódot nyit, megtanuljuk, hogy a „kudarcban” csak egy lehetséges próbálkozást lássunk a sok közül, ami útbaigazít: megmutatja, hogy más irányban kell keresgélnünk és rá is vezet arra, hogyan tegyük.

Ebben látom a coaching lényegét is: támogatást nyújtani a változtatással járó hiedelmek beazonosításában és átértékelésében, hogy közelebb vigyen az eredmények megvalósításához.

Ahhoz azonban, hogy a ló együttműködjön velünk, először el kell fogadtatnunk magunkat vele: észre kell vennünk a személyiségét, kapcsolatba kell lépnünk vele: el kell nyernünk a tiszteletét és a bizalmát. Ha ezeket az alapokat kifelejtjük, nem várhatjuk el tőle, hogy kövessen, (mint ahogy emberek esetében sem…).

Az összhang előfeltétele a megértés, a nyílt, tiszta és egyértelmű kommunikáció. Mit szeretnék? Mikor? és Hogyan? Ha mást mond a parancsszó és mást a testbeszéd, ill. a belső szándék, a ló ezt megérzi és az utóbbi szerint fog cselekedni. Ezáltal megtanít a kongruens viselkedésre, a hiteles vezetésre.

Tehát a lovakkal való gyakorláskor sem kell mást tennünk, mint Ford mondását alkalmazva új módon cselekednünk és máris számíthatunk az eredményre!

 – Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is betekinteni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Petike éppen túl van az első lovaglóóráján. – „Na, jó volt”? – kérdezi tőle az oktatója.
– „Még hogy jó-e”? – válaszolja – „sohasem gondoltam volna, hogy egy ekkora állat, aki belülről olyan puha szénával van tele, kívülről ilyen kemény ülést adhat!”

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,
üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;