Gondolat-Galopp 2014 június

Lovas coaching alapok:  – munkahelyi tendenciák 3., befejező  rész –:

–          „Odavezetheted a lovat a vízhez, de nem kényszerítheted, hogy igyon” (indián közmondás) – néhány szó a motivációról

Ahhoz, hogy a lovat együttműködésre késztessük, fel kell fedezzük, mi érdekli, magunkra kell tudnunk vonni a figyelmét és a gyakorlatok alatt az a cél, hogy ezt az állapotot fenn is tudjuk tartani. Mivel a ló a névjegykártyánkat nem, csak a testbeszédünket olvassa, ez a feladat jó megfigyelő képességet, találékonyságot és a pillanathoz való alkalmazkodást kíván. Ezeket a tulajdonságokat azután az emberek körében is kamatoztathatjuk: észrevehetjük, mennyiben és mely területeken esnek egybe a munkatársak személyes céljai a vállalatival, majd ennek tudatában optimalizálhatjuk a feladatok kiosztását.

A munkabéren és a pénzbeli juttatásokon kívül milyen más, egyéb módszerekkel motiválják jelenleg a munkatársakat? Ismerik-e azokat a tényezőket, amelyek a Kollégák számára fontosak lehetnek és melyek ezek?

–          „Hat lóval sem lehet elvontatni” – elköteleződés

A lovas gyakorlatok közül az egyik legszebb a csatlakozás, amikor a ló önszántából követi az embert, azaz megélhető a szó szerinti elköteleződés. Ennek az élménynek a munkahelyi környezetre történő átfordításához nem kell mást tenni, csak megnézni, hogy érhetjük el mindezt a lónál: ha elismerést, tiszteletet és bizalmat váltunk ki belőle, magától értetődőnek veszi, hogy a közelünkben maradjon. A négylábú társ-coach pontosan vissza fogja jelezni, mikor értük el ezt a működésmódot. Azután már csak rajtunk áll, hogy az emberek között is emlékezzünk rá és hasznosítsuk a tanultakat.

Az elkötelezett munkatársak is elismeréssel beszélnek munkafeladataikról, azok változatosságáról, tisztában vannak a lehetőségeikkel, így hosszú távon gondolkodnak a cégnél maradásról. Tisztelik egymást, megbíznak egymásban. Ha ezt a helyzetet elérjük, akkor nem kell tartanunk a fluktuációtól, hiszen egy másik versenyképes ajánlat megítélésekor az emberek több más, számukra kiemelkedően fontos tényezőt is figyelembe vesznek. Ilyen lehet például a vezetőik hitelessége, őszintesége, a munkahelyi légkör, az előmeneteli, vagy továbbképzési lehetőségek, vagy az önálló mozgástér a munkavégzésben.

Milyen értékekben fejeződik ki Önöknél a munkatársak vállalat iránti elkötelezettsége? Mennyire nehéz megtartani a jó szakembereket és mit tesznek ezért?

Ha ezeket a tényezőket sikerül beazonosítani és a tetteket valóra váltani, az eredmények sem maradnak el.

Ha pedig nem egyedül szeretne ezeken és más vezetői kihívásain dolgozni…:
lovas szeminárium és team coaching folyamatosan rendelhető egyedileg egyeztetett időpontban  az info@pegazuscoaching.hu címen.

 – Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is betekinteni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat előző részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Hírek:

– Pegazus Coaching KipróbáLÓ Nap: legközelebb ősszel, szeptember 13.-án várom szeretettel azokat az érdeklődőket, akik a helyszínen szeretnék megismerni a lovas coaching módszerét.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Két rodeó-ló beszélget egy újonc kaszkadőrről:
„lovagolni, azt nem tud a fiú, viszont igen szép ívben repül!”

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,
üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;