Gondolat-Galopp 2014 március


Ponte Vecchio del Uffizi
Februárban Firenzében  vettem részt egy az EU Gruntvig támogatási programjából finanszírozott felnőttképzési tréningen, melynek témája az egész életen át tartó tanulás volt. Ezen több olyan coaching és mentoring módszert is áttekintettünk, amelyek jól hasznosíthatók a ló asszisztálta tanulással ötvözve. Így például lovakkal nagyszerűen átélhető mind a tapasztalati tanulás, mind a probléma megoldó ismeretszerzés. A képzés eredményeként tovább bővült a lovas coaching eszköztáram. A „tanulásról tanultakat” természetesen örömmel építem be programjaimba!

A kurzusról bővebben a Pegazus Coaching blogon olvashat.

tka_logoLLP_EU

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Tavaszi hírek:

 – Mint azt a múlt havi Gondolat-Galoppban már jeleztem, Von Bartheldné Ábri Judit PCC coach-al együttműködésben Paul Hunting személyében sikerült egy neves külföldi lovas coach szaktekintélyt meghívnunk a Coaching Határok Nélkül (CHN) májusi programjára. Érdemes már most megjegyezni a dátumokat: május 20.-án este tart Paul Hunting előadást az Ericsson Science Park székházban, amit másnap, május 21.-én egy egész gyakorlati napos bemutatóval tesz teljessé. Paul Hunting magyarországi workshopjának időrendjét és a jelentkezés részleteit ezen a linken találja.

 – A Pegazus Coaching kibővített kipróbáLÓ napjáról itt olvashat. Legközelebb  április 12.-én várok szeretettel Mindenkit, aki meg szeretné ismerni a lovas coaching módszerét és tenni is akar személyes, vagy vezetői fejlődése érdekében.

– A Magyar Coach Egyesület meghívására 2014 május 29.-én, 17 órától tartok előadást Budapesten a lovas coaching lehetőségeiről, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várok. Jelentkezni az MCE honlapján lehet.

Lovas coaching alapok:

A hírekben említett firenzei tréninghez kapcsolódva most röviden a lovak segítségével való tanulásról írok: személyes élményem, hogy idősebb kancám beceneve már jóval a coaching időszakom előtt tíz évvel „Professzorasszony” lett. Annak idején apám nevezte el így, amikor külső szemlélőként figyelte, hogyan tanít a ló engem és lovas tanítványaimat egyaránt. A viselkedésünkben bekövetkező legapróbb változásokra is azonnal reagált, lehetőség szerint azt az utat keresve, ahogyan neki volt a legkedvezőbb az adott feladat. Olykor elébe ment az elvárásainknak, néha pedig úgy tett, mintha nem is értené. Ilyenkor rajtunk volt a sor, hogy más módon próbálkozzunk. A folyamat kulcsa a működő kapcsolat kialakítása volt és az egyértelmű segítségadás.
Ez teljesen egybecseng azzal a tanulsággal, amit a firenzei tréningen is hallottam: a tanulás mindig személyes viszony, tehát előfeltételeként ki kell alakítani a jó kapcsolatot. Ami ezután következik, az pedig már a hatékony ismeretátadás körébe tartozik.
Ebben a megközelítésben tulajdonképpen a lovas coaching nem más, mint a fajok közötti kommunikáció sikerélményén keresztül megélt ismeretszerzés, önfejlesztés: ha a lóval sikerül megértetni magunkat és harmonikus, kiegyensúlyozott együttműködésre bírni, akkor emberekkel már sokkal könnyebb lesz!

Ha pedig nem egyedül szeretne ezeken a kérdéseken dolgozni…: lovas szeminárium és team coaching folyamatosan rendelhető egyedileg egyeztetett időpontban  az info@pegazuscoaching.hu címen.

 – Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is betekinteni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás, – lovas vicc:

Hazaér a gyerek a lovaglóóráról. Lelkesen szalad oda a szüleihez: apa, anya, képzeljétek, ma voltam először terepen! Elmeséljek mindent most, vagy az újságban akarjátok elolvasni?

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok,
üdvözlettel,

 

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;