Gondolat-Galopp 2015 április

Kedves Olvasó!

Szt_Gyorgy_KolozsvárÁprilis hónap másik elnevezése a régi naptár szerint: Szent György hava. Jeles nap volt a mezőgazdaságban, ehhez kötődött a legelőre kihajtás időpontja, hiszen ilyenkorra már kellően megerősödnek a rétek a taposás tűréséhez. „Sárkányölő” Szent György egyébként a lovasok védőszentje is, mindig lóháton ábrázolták. A „sárkány” megölése a fény győzelmét szimbolizálta a gonosz felett. De hogyan került ebbe a mítikus körbe a ló?

A régi világ csatáiban a lovas katonák váratlanul, gyorsan tudtak lecsapni az ellenségre, a ló testtömege, fordulékonysága is segítette őket. Ha közelharcba kerültek, lóhátról felülről lefelé tudtak hadakozni, ami előnyt jelentett. Ezen túl lovuk helyet csinált számukra a forgatagban és szorult helyzetben akár küzdött is értük: ágaskodott, patájával kivágott a gyalogos támadóra. Később a barokk korban a harci méneknek ezt a tulajdonságát művelték ki a spanyol iskola föld feletti gyakorlataiban: az iskolaugrások eredeti célja a tisztek, uralkodók biztonságának növelése volt azáltal, hogy olyan lovat adtak alájuk, akire bármilyen helyzetben számíthattak.

Manapság már más szerepkörben kaphatunk támogatást a lótól: ha társként vesszük igénybe, akkor segít merőben új perspektívából ránézni egy adott helyzetre, ami ötletet ad a megoldáshoz. Utóbbi sok esetben „belső sárkányunk legyőzését” jelenti, amit hívhatunk akár korlátozó hiedelemnek, elakadásnak, vagy problémának, legyőzését pedig coachingnak…

Fotó: Szent György szobor Kolozsváron, Wikipedia

Nyári programajánló:

Lovas coaching_vezetés

AkCHN logo magyar kocka nagybetűiket coachként, vagy gyakorló vezetőként mélyebben is érdekel a téma, nekik a Coaching Határok Nékül 3. évadját ajánlom, melynek júniusi eseménye éppen egy lovas vezetői szeminárium lesz. Letölthető innen: CHN Akadémia 3 évad

– Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is belenézni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző, rövidített részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás – lovas  vicc:

Egy megboldogult pap már napok óta várakozik a Mennyország kapujánál, de nem kap bebocsátást. Egyszer csak arra vágtat egy ló és ahogy a kapu felé közelít, az máris kinyílik, a ló beszáguld, de a kaput újra becsukják a pap orra előtt. Amikor kopogtat, csak egy „kérem, várjon!” felirat jelenik meg.
A pap elkeseredetten szólítja a kaput őrző Szent Pétert és megkérdezi tőle: – „én egész életemben az Urat szolgáltam és itt várok napok óta! Ez a ló viszont azonnal bejutott a Mennyországba! Hogy lehet ez?”
– „Pedig egyszerű a válasz”, – mondja Szent Péter – „a Te miséd alatt a hívek nagy része aludt. El sem hiszed viszont, hogy azok, akik ennek a lónak a hátán ültek, milyen szépen imádkoztak!”

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;