Gondolat-Galopp 2015 július

Hogyan tegyünk szert több magabiztosságra?

Ez a kérdés visszatérő téma a coachingban. A nyári időszak nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy fejlesszük magabiztosságunkat. Hogyan? Nézzük meg a lovak példáján: a vérmérséklet tesztben azt vizsgáljuk, hogyan reagál a ló a számára ismeretlen, váratlan helyzetekben. Ilyen lehet akár a talajon madzagon elhúzott nejlon-zacskó, vagy a szemből kinyitott esernyő. Lovasként azt várjuk el, hogy a ló ne páni félelemmel reagáljon, hanem némi tartózkodás után magabiztosan merje megközelíteni a számára félelmetes dolgot. (A fotóimon KS Rodinn látható a californiai tenyészszemlén.)

Magabiztosság1

A lovaknál a magabiztosság az elhatározásból és a félelem ellenére történő cselekvésből ered. A gyakorlatban ilyenkor azt látjuk, hogy a ló – tartózkodva bár, de lassan megindul a felderítendő újdonság felé, majd ezen felbátorodva egészen közelről megvizsgálja az adott dolgot és megnyugszik. Sokat segít ebben, ha támogatást kap attól a személytől, akiben megbízik.

Magabiztosság2

Keressük tehát az új helyzeteket, döntsük el, mi jelent számunkra érdekes kihívást, majd merjünk belevágni és próbáljuk ki magunkat anélkül, hogy ítélkeznénk a saját teljesítményünkről. Ez leveszi a terhet és megnyitja a kísérletezés örömét. A végén meg fogunk lepődni, mennyivel többet érhetünk el, mint amire számítottunk, így a sikerélmény révén növelhetjük az önbizalmunkat!

– Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is belenézni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző, rövidített részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás – lovas  vicc, ezúttal a kissé túlzott önbizalomról…:

Az újdonsült lovas betér a könyvesboltba és megkérdezni az eladót: kapható Önöknél a Hogyan tanuljunk meg lovagolni 3 nap alatt című könyv?
Mire az eladó: – Hmm, mesekönyvek a 2. emeleten!

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;