Gondolat-Galopp 2015 május

Kedves Olvasó!

Ma kettős jubileumi születésnapot tartunk! Idősebb kancám ma 25, lánya pedig 20 éves. Az Élet érdekessége ugyanis, hogy kancám éppen a születésnapján ellett, így mindketten május 8.-án ünnepelhetik extra sárgarépa adagjukkal a születésnapjukat. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a kettős kerek évfordulót jó egészségben megélhették, hiszen ez emberi életkorra átszámítva kb. 80 és 60 éves kort jelent. Rengeteg emlék jut eszembe, ahogy annak idején két hétig kinn aludtam az istállóban, a csikó születését várva, majd amikor világra segítettem, vagy később az anyjával együtt először vittem ki terepre, egészen az első felülés izgalmáig.
Emlékszem arra is, mennyit segített idősebb kancám abban, hogy a csikóját betanítsam. Minden mozdulatomat figyelte és nyugodt viselkedésével, jelenlétével ő maga is hozzájárult ahhoz, hogy a csikó merjen bízni bennem. Ennek köszönhetően őt már sokkal kevesebb energia ráfordítással tudtam magamhoz szoktatni és belovagolni, mint annak idején az anyját.

Kancám 12 órás csikójával

Ahogy visszagondolok, egyetlen szóval tudnám összefoglalni az együtt töltött negyed századunkat: BIZALOM. Megbíztam bennük, a jóindulatukban és ők is bíztak bennem. Végig ez volt a közös életünk alapja és egyben a legfontosabb tanulság is, amit átvittem tőlük az Emberekkel való kapcsolatomba. Igen, néha előfordult, hogy a lovakkal valamit elvétve leestem, az emberekben pedig csalatkoztam, de a kevésbé sikeres helyzetek létrehozásában általában jómagam is benne voltam. Összességében nézve ezt a 25 évet, egyértelmű a bizalom szerepe a könnyed együttműködéshez akár a Lovaknál, akár az Embereknél.

Coach kollégám, Boér Tamás ezt így fogalmazta meg igen találóan egy nálam töltött program után:
“Megértettem, mit jelent az, hogy “a ló is ember”. Sokkal jobban értem a bizalom tudatos építésének és a bizalomra való odafigyelésnek a fontosságát szervezeti kereteken belül és azon kívül is! Volt egy ELMÜ reklám: “Ha áram van, minden van.”
Nekem ez ma erre módosult: “Ha bizalom van, minden van”.  A lovak kitűnő tanítóink voltak ebben a tekintetben (is). Köszönjük!” Boér Tamás professional coach, www.vezetoihatekonysag.hu

Nyári programajánló:

AkCHN logo magyar kocka nagybetűiket coachként, vagy gyakorló vezetőként mélyebben is érdekel a téma, nekik a Coaching Határok Nékül 3. évadját ajánlom, melynek júniusi eseménye egy lovas vezetői szeminárium lesz. A program letölthető innen: CHN Akadémia 3 évad

– Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is belenézni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző, rövidített részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás – lovas  vicc, ezúttal a Gyereknap apropóján:

Az ötéves Zsókának kisöccse született. Az első kórházi látogatáson most először mutatja meg neki édesanyja a kistestvérét.
Pár perc nézelődés után halvány szemrehányással a hangjában ezt mondja: „- hát, tényleg aranyos, de ugye tudod anya, hogy én igazából egy pónit szerettem volna?!”

 

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;