Gondolat-Galopp 2015 március

Kedves Olvasó!

A múlt hónapban több üzleti rendezvényen is hasonló visszajelzést kaptam, miszerint a lovas coaching nagyon érdekes, de „nehéz” terület. Amikor rákérdeztem, mit értenek ez alatt, az egyik beszélgetőtársam rögtön azt említette, hogy ő bizony kifejezetten tart a lovaktól. A másik, aki már volt lovas vezetői képességfejlesztésen, arra emlékezett vissza, előzőleg milyen „vad gondolatai” voltak arról, vajon mi várhat rá egy ilyen programon, ezért aztán nehéz volt magát elszánnia a részvételre. Majd hozzátette, napközben feloldódtak a félelmei és nagyszerűen érezte magát.

Ez eszembe juttatta, hogy foglalkoznom kell a korlátozó hiedelmek és a gátló feltételezések témakörével is. Mivel én gyerekkorom óta élek lovakkal és igyekszem megérteni őket, nekem vakfoltom volt arra, milyen nehéz is lehet másoknak meghozni egy lovakkal eltöltendő napról a döntést. Tehát előttem áll az a szép feladat, hogy mások érzelmeit maximálisan tiszteletben tartva körbejárjam ezt a kérdést! Hiszen a korlátozó hiedelmek feloldásának legjobb módja, ha alaposan szembenézünk velük.

Nézzük meg először a lótól tartó emberek gondolatait: „nagy állat, elöl harap, hátul rúg, köztudottan veszélyes”. „Vajon rá kell majd ülnöm?” „Lehet, hogy ügyetlennek tartanak majd a kollégáim..” Mi lesz, ha nem jutok dűlőre vele?”

Lovas coaching_szavak nélkülUgyanez a ló nézőpontjából: „én csak egy ártatlan növényevő vagyok, Te pedig ragadozó kinézetű vagy… Kérlek, ne bánts!” „Mit szeretnél, mit csináljunk együtt?” „Kérlek, vezess!” Ha megérteted velem, hogy mit akarsz, akár hajlandó is leszek megcsinálni, tárgyalhatunk róla!”

Vegyük sorra most e hiedelmeket egyenként: a ló alapvetően menekülő állat, testi erejét csak végveszélyben veti be. Ugyanúgy, ahogyan alaphelyzetben mi emberek sem rúgjuk meg, vagy harapjuk meg egymást, hacsak nem tör az életünkre valaki. Az emberi oldal másik három kérdésére pontosan a coaching folyamat keretei adnak megnyugtató választ: itt nincsenek „jó és rossz” megoldások, csak megbeszélendő helyzetek. Nem ítélkezünk, hanem elfogadó környezetet nyújtunk egymás számára. Azt pedig mindenki maga dönti el, meddig hajlandó kilépni a komfort zónájából. Támogatást pedig bármikor lehet kérni, hiszen pontosan ezért van ott a coach…:)

Ha a ló elvárásait is ismerjük, és figyelembe vesszük(!), észrevehető, hogy őbenne is van félelem az idegen emberek iránt. Vagyis az első feladat a BIZALOMÉPÍTÉS, a következő pedig a KOMMUNIKÁCIÓ. Ha pedig sikerült megtalálni a közös hangot, akkor jönnek a FELISMERÉSEK, azután már csak az ÖRÖM és a SIKERÉLMÉNY megélése van hátra. Éspedig mindkét oldalon!:))

Szeretné tudni, HOGYAN működik mindez a gyakorlatban?
Jöjjön el a tavaszi KipróbáLÓ Napra, 2015 április 11.-én!  Részletek: ITT

További programok:

Lovas önismereti nyílt csoportos programunk Vaskor Grétával közösen:
Bővebben ezen a linken: Találd meg a Táltosodat!

AkCHN logo magyar kocka nagybetűiket pedig coachként, vagy gyakorló vezetőként mélyebben is érdekel a téma, nekik a Coaching Határok Nékül 3. évadját ajánlom, melynek júniusi eseménye éppen egy lovas vezetői szeminárium lesz. Letölthető innen: CHN Akadémia 3 évad

– Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is belenézni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző, rövidített részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás – lovas  vicc:

Egy pilóta éppen élete első lovaglóóráján van. Felülés után vizsgálódva veszi kezébe a kengyelt, miközben meg is kérdezi az oktatót: “- és a biztonsági övet hogy lehet itt becsatolni?”


V
állalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;