Gondolat-Galopp 2015 szeptember

Megmondás..? – inkább értő figyelem!

A nyári hónapokban a lovaim jól megérdemelt nyári pihenésüket töltötték, a kánikulában éjjelente legeltek, nappal pedig a rovaroktól védett istállóban pihentek. Ősztől kezdődően ők is visszaállnak a megszokott napirendre és újrakezdjük a közös munkát. Ilyenkor mindig örömmel tapasztalom, hogy ők maguk is mennyi új lehetőséget ajánlanak fel, csak észre kell venni ezeket…

Korábban már írtam arról, hogy számomra a lovakkal való foglalkozás olyan, mint egy sakkjátszma: figyelem, hogyan reagálnak a kérésemre, mit értettek meg belőle és aszerint lépek tovább. Ezt az erőszakmentes lókiképzésben válasz alapú megközelítésnek (response approach) nevezzük. Ahelyett, hogy számára kellemetlen benyomások alkalmazásával kényszerítenénk rá a saját elgondolásunkat a lóra, a lehető legjobb megértésre fókuszálunk: vagyis mindketten (!) aktívan használjuk a szürkeállományunkat, a kommunikáció és a tanulás kölcsönös lesz.
Csak így vehetjük észre az egyéni tehetségeket, erősségeket, amit a ló önmagától felkínál és amit később is örömmel és motiváltan fog végezni.

Örülünk Egymásnak

Amikor egyszerűen csak örülünk egymásnak…

A folyamatban az a legszebb, hogy mindenkivel működik: nemcsak a lovakkal, de az emberekkel is.
Az Ön vállalkozásában mi lehet az a kicsi, de Kollégái számára fontos apróság, amire felfigyelve jobbá teheti munkatársai hozzáállását?

Szeretné látni, hogyan működik a saját megoldások felismerése az ember-ló párhuzamok révén a gyakorlatban?
Jöjjön el az őszi KipróbáLÓ Napra, 2015 szeptember 26.-án! Részletek: ITT.

– Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a korábbi számokba is belenézni? A „Lovas coaching alapok” sorozat előző, rövidített részei a Pegazus Coaching blogján olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás – lovas  vicc:

Kezdő lovas lovat vásárol és óvatosan tudakozódik: – „Ez a ló tényleg olyan hűséges természetű?”
Mire a kupec: – „Ó, persze, már háromszor eladtam, de eddig még mindig visszajött hozzám!”

Vállalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;