Gondolat-Galopp 2016 április

Miért nem tartanak ki sokan az elhatározásuk mellett?

A minap említette egy sportoktató barátom, hogy mostanra már megfogyatkoztak az „újévi fogadalmas” résztvevők az edzésein. Erről eszembe jutott Marshall Goldsmith mestercoach cikke (címe: 6 Reasons Why Coaching Clients Give Up),  amely az alábbi 6 fő okot említi, ami miatt az emberek hajlamosak feladni céljaikat. Ezt a felsorolását egészítettem ki azzal, hogyan teszik a lovak számunkra nyilvánvalóvá ezeket az apró, de rendkívül fontos „nyomógombjainkat”.

1. A bevonódás hiánya: ami nem teljesen a saját célunk, amivel nem tudunk mélyen azonosulni, az iránt is nem köteleződünk el igazán. Ha lóval bármit csak látszatból teszünk, azonnal megérzi és szinte lepereg róla az ilyen szándék. Így képes visszajelezni akár még a saját magunk felé rejtett ellenállásunkat is.

2. Időtényező: mivel a ló mindig teljes mértékben a jelen pillanatot éli át, számára értelmetlen a túl korai, vagy a túl későre időzített segítség. Megtanít arra, hogy azonnal és célzottan reagáljunk.

3. Halogatás, nem-cselekvés: a lóval való együttműködésben hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a nem döntés is döntés: ilyenkor a ló úgy veszi, hogy utat engedtünk az ő akaratának. Persze emberi kapcsolatainkban is előfordulhat, hogy nem teszünk erőfeszítést a saját érdekeink egészséges érvényesítésére, azaz nem vagyunk asszertívek. Ilyenkor elgondolkodhatunk rajta, milyen helyzetekben fordult elő, hogy mások akarata szerint sodródtunk..?

4. Elterelő tényezők: mivel a ló menekülő állat, bármilyen számára veszélyesnek vélt dolog elvonhatja rólunk a figyelmét. Ilyenkor először a félelem eloszlatásával kell foglalkoznunk, hiszen addig garantáltan nem képes a feladatára figyelni. Ez persze nemcsak a lovakra igaz…  A saját céljaink elérésében is sokat segíthet, ha fel tudjuk térképezni, mi az, amitől legbelül tartunk, ami más irányba tereli a figyelmünket.

5. Visszajelzések elmaradása: ha a lovat a földről vezetjük, a visszajelzéseink tartják őt irányban: a dícséret jelzi számára, hogy jól teszi, ha követ, míg a kiigazítás visszahozza, ha letért az útról. Az életünkben hogyan és kitől kaphatunk hiteles visszajelzést?

6. A kitartás hiánya: ha az első próbálkozásra éppen nem értük el a kívánt eredményt és annyiban hagyjuk a dolgot, a ló nem fogja magától  újra megismételni a feladatot, hogy egy új lehetőséget kipróbáljon. Ezt nekünk magunknak kell megtennünk! Így késztet kreatív gondolkodásra és megtanít arra, hogy a változás egy folyamat, amiért tevőlegesen meg kell dolgoznunk és bele kell tennünk magunkat egészen addig, amíg célhoz nem érünk!

Célban

Ha közelebbről is megismerné a lovas coachingot, várom szeretettel a következő nyílt szemináriumra, 2016 április 23.-án.

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon olvashatók.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:

„A lovakkal együtt töltött időben az a legnagyobb öröm, hogy összeköt olyan ritka értékekkel, mint a könnyedség, szépség, tüzesség és lelkierő.” – Sharon Ralls Lemon


V
állalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;