Gondolat-Galopp 2016 június

Csoportból Csapat

Érdekes, ahogyan a köznapi helyzetekben is megkülönböztetjük e két szó jelentését: az „ebben és ebben a csoportban dolgozom” kijelentésnél mennyivel többet jelent az, ha azt mondom, hogy „jó kis csapat vagyunk!” Mi adja ezt a bizonyos többletet?

Nekem nagyon tetszett az a megközelítés, amelyet Liselotte Baeijaert és Anton Stellamans tett közzé a Resilient People, Resilient Teams című könyvében. Ők a jó csapatokat a természetben előforduló állatrajokhoz, madár-, vagy halcsoportokhoz hasonlítják. Kutatók, – pl. Rupert Sheldrake – észrevették ugyanis, hogy ezek a rajok nem az érzékszerveik alapján mozognak együtt, hanem egyszerűen csak „érzik” egymás mozgását és így tartanak össze. Annyira rövid reakcióidő ugyanis nem létezik, ami a rajok gyors irányváltását megmagyarázná. Visszatérve a holland coachok reziliencia megközelítésére, ők is az egymásra való odafigyelést, ráhangolódást és összetartást említik a jó csapat ismérvei között.

Folytatva az állatvilágból vett példákat, a lovaknál is nagyszerűen megfigyelhető a csapathoz tartozás és az együttműködés fontossága, – olyannyira, hogy menekülő állatként az élete múlhat azon, ha egyedül, kitett helyzetben marad. Ezért az egyedek igyekeznek visszatérni a csapathoz, de fordítva, a vezérmén, vagy kanca is észreveszi, ha valakinek segítségre van szüksége. Utóbbira szép példa az a fotosorozat, amit egy amerikai természetvédelmi őr rögzített musztángokról. A lovak megláttak egy másik csapatot és át akartak kelni egy erős sodrású folyón. Eközben az egyik fiatal kancacsikót elsodorta az ár és küzdenie kellett, hogy meg ne fulladjon. Ezt látva és a helyzetet azonnal felfogva a vezérmén gyorsan a csikó segítségére sietett és megmentette az életét. A videó a képre kattintva érhető el (angolul), de ez az érthetőséget nem zavarja, mivel a fotók egyértelműek.

Amikor először láttam, Baeijaert és Stellamans betűszava jutott eszembe a CSAPATRÓL: TEAM náluk annyit tesz, hogy Together Each Achieves More, azaz együtt mindenki többet ér el! Lovakkal dolgozva képletesen mi is a csapatuk részévé válunk és pontosan ezzel a légkörrel találkozunk…

Mustang1

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon olvashatók.

Hírek: 

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a forró nyári bögölyjárta időszakban nem tartok programokat, ilyenkor a lovaim pihennek. Őszi kiírásaim azonban már most olvashatók ezen a linken.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:

„Ha magaddal foglalkozol, használd a fejed. Ha másokkal bánsz, használd a szíved.”
Eleanor Roosevelt


V
állalkozásához sok sikert, szárnyaló ötleteket, a nyárra pedig jó feltöltődést kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;