Gondolat-Galopp 2016 szeptember

Mi változott?

Mi lett más a nyári szünetben? Optimális esetben a vakáció környezetváltozást, felüdülést, kikapcsolódást, érdekes, akár jólesően izgalmas felfedezéseket hozhat. Tulajdonképpen pont az utóbbi érdekes coaching szempontból, mert ráirányítja a figyelmet a következő kérdésre: miért van az, hogy a szürke hétköznapokban a felpörgetett állapotot stresszként élhetjük meg, míg nyaraláskor akár vágyunk is egy kis adrenalin-fröccsre?

Aki sportol, vagy gyakran él át váratlan helyzeteket a természetben, valószínűleg azonnal rávágja: a kettő két külön dolog. Hiszen az önszántunkon kívüli, ránk erőltetett szorongató helyzeteket frusztrációként éljük meg, ez kifejezetten negatív stressz. Van azonban egy serkentő, pozitív stressz is: ezt önként vállaljuk, kihívást jelent, a véghezvitele pedig sikerélményt nyújt. Sőt, a teljesítéséhez kifejezetten szükséges is a szervezetünk részéről egy készenléti, felpörgetett állapot: ilyenkor éberebbek vagyunk, jobban koncentrálunk a környezetünkre, az „itt és mostra”. Pont ezért jelent maradandó élményt.

Ennek a pozitív izgalomnak van azonban egy olyan hatása is, amit coachingban nagyszerűen lehet kamatoztatni. Ebben a fókuszált állapotban ugyanis másképpen gondolkodunk, máshogy látjuk a világunkat! Megláthatunk új összefüggéseket, rácsodálkozhatunk régi, de addig nem tudatos működésmódunkra, visszatérő mintáinkra. Pontosan ezt a stresszoldó hatást érhetjük el, ha a természetben, lovak jelenlétében coacholunk. Hiszen csak az adott pillanatban dől el, mit fog csinálni a ló és az milyen új gondolatot ébreszt. Vagyis a lovakkal együttműködve az év bármely napján átélhető a stresszoldó pozitív élmény, új felismerésekkel megfűszerezve.

Apropó a Lovak: a nyári hónapokban ők is kikapcsolódtak, javarészt legeléssel töltötték idejüket. Én ezalatt Svájcban, Ausztriában és Csehországban bíráltam Shagya-arabokat kiállításokon. Szeptembertől azonban a lovak és jómagam is feltöltődve folytatjuk a programjainkat a „mindenütt jó, de legjobb otthon” környezetben:)

Benyovszky Park

 

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon olvashatók.

Hírek: 

Őszi kiírásaim ezen a linken elérhetők.

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:

„Az ember a lóra vetíti ki álmait, hiszen a ló erős, könnyed és gyönyörű. Emellett megvan az a képessége, hogy kiszabadít minket a földhözragadt valóságból.”
Pam Brown


V
állalkozásához szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;