Gondolat-Galopp 2018 január

Az állatok ereje – avagy hogyan tanuljunk a jövőből?

Boldog Új Évet kívánok! Remélem, hogy az ünnepek alatt mindenki alaposan kipihente magát és feltöltődött energiával. Én is ezt tettem, leginkább az állataimmal a természetben, utána meg a meleg szobában, olvasással. Két könyvet említenék, ami nagyon megfogott, mindkettő szerzője James Bowen: Bob, az Utcamacska és A Világ Bob Szerint (A Street Cat Named Bob, The World According to Bob).
A könyv arról szól, hogy egy heroinfüggő hajléktalan miként szokik le és talál vissza a normál életbe azáltal, hogy társul hozzá egy kóbor macska. A függőségből kiszabadulás sikeres története is azt mutatja, milyen hatalmas erőt kaphatunk az állatoktól!

Mindkét könyv nagyon megérintett és elgondolkodtam rajta, mennyi mindent köszönhetek én is az állataimnak és mit adhatnak a Lovaim a hozzánk betérőknek. Sok minden eszembe jutott, amiről az elmúlt hat évben már írtam: elköteleződés, felelősségvállalás, hit, önbizalom, önismeret, elismerés, sikerélmény. Ha viszont egyetlen szóban kellene meghatároznom, azt mondanám, hogy az állatok fókuszt adnak az ember életszemléletének, céljainak.

Velük egyszerűen kénytelen az ember végiggondolni, hogy hová is akar eljutni. Érdekes módon az utóbbi időben gyakrabban találnak meg olyan sikeres vezetők, akik nem érzik a helyükön magukat és életük újratervezésének témája foglalkoztatja őket.

Hogyan segíthetnek ebben a lovak? Ha jövőtervezésről van szó, leginkább Otto Scharmer Theory U megközelítését szeretem használni, amelyet 2016 őszén tanultam egy amerikai Gestalt alapú lovas coach továbbképzésen. A modell elnevezésében az U betű alakja egyben a folyamatot is szimbolizálja: ha tiszta szándékkal és nyílt szívvel visszatekintünk a múltunkra, akkor friss szemmel és nyitott elmével nézhetünk magunkra. Ez lehetővé teszi, hogy az éppen formálódó jövőből tanuljunk, és innen vezessük tovább életünk alakulását.

A fotót az előbb említett kurzuson készítettem, ahol, mint látható, nemcsak lovakkal dolgoztunk..:)

Igen, az állatok olyan mértékben szabadítják fel a kreativitást, hogy az ő fókuszuk még a mi iránytűnk beállításában is segít. Ehhez kívánok az Új Évre mindenkinek hasznos megérzéseket és sok lelkesedést!

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:
„Tanulj a tegnapból, élj a mában, reméld a holnapot!”  Albert Einstein

Események:

  • Coachoknak: ICF CCE pontot adó kétnapos kommunikációs képzés: részletek itt.
  • Vezetőknek, Teameknek: lovas Team coaching egyéni időpontban,
    egyeztetés az info@pegazuscoaching.hu címen.
  • Új Érdeklődőknek: KipróbáLÓ nap: részletek itt.

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.

Vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;