Gondolat-Galopp 2018 május

Stresszoldás

Ha már kitöltötte a stressz-tesztet, látja, hogy hol vannak a hiányok a cég kultúrájában és szeretne továbblépni a jó légkörű és hatékony munkavégzés felé, ismerjen meg néhány ’öncoachinggal’ is megvalósítható lehetőséget a HelpGuide.org megközelítése alapján: a 4 A modell – amely az angol avoid, alter, adapt, accept szavak kezdőbetűiről kapta elnevezését – ennek megfelelően 4 fő területre koncentrál: mit kerüljünk el, mit változtassunk meg, mihez alkalmazkodjunk, és mit fogadjunk el.

Elkerülés: ez természetesen a stresszt okozó faktorokra vonatkozik, úgymint az irreálisan szűk határidők, vagy a túl nagy feladatterhelés bevállalására. Ide tartozik még a kényelmetlen munkakörülményekből, vagy a rossz légkörből adódó fásultság, belső felmondás állapotának elkerülése is. Közelebb vihet a megoldáshoz, ha elgondolkodunk a következő kérdéseken: mennyire tudok nemet mondani a számomra túlterhelést jelentő feladatokra? Hogyan védem a saját határaimat? Mit tehetek meg akár már most azonnal azért, hogy csökkentsem a mindennapjaimban a stressz faktorokat? Mit okoz számomra, ha „minden úgy marad, mint eddig volt”…?

Megváltoztatás: ha a stresszt okozó helyzet nem elkerülhető, keressünk módot arra, hogy a szükségleteinket kifejezzük, ne fojtsuk magunkba a problémát! Itt használhatjuk az erőszakmentes kommunikációt és az asszertivitást – utóbbi saját érdekeink érvényesítését jelenti úgy, hogy közben másokét is tiszteletben tartjuk. Az átgondolást segítő kérdések ehhez a ponthoz: milyen az, amikor kiállok magamért? Mekkora a kompromisszum készségem? Milyen az időgazdálkodásom? Mennyire hagyom magamat váratlan dolgoktól kizökkenteni? Milyen előnyöm származhat a változásból?

Alkalmazkodás: ha a stresszt kiváltó tényező csak időleges, segíthet az átkeretezés technikája. Ilyenkor azt gondoljuk át, milyen későbbi pozitív lehetőségeket nyújthat a kihívás, vagy az ideiglenes plusz terhelés bevállalása? Itt fontos lehet tudni, hogy tágabb összefüggésbe helyezve milyen időtávról van szó (pl. csak néhány hétről, vagy hosszú hónapokról)? Mi adhat motivációt a kitartásra? Mennyire éri meg az alkalmazkodás? Mit tanulhatok az adott helyzetből?

Elfogadás: ez azokra a dolgokra vonatkozik, amelyekre nincs ráhatásunk. Ha emellett elfogadjuk azt a tényt is, hogy nem vagyunk tökéletesek és időnként akár hibázhatunk is, akkor csökkenthetjük a feszültséget okozó faktorok számát. Segíthet, ha van kivel átbeszélni a nehéz helyzeteket és felfedezni ezekben a személyes tanulságainkat.

Végül pedig hogy kapcsolódnak a lovak ehhez a témakörhöz? Egyfelől segítenek szembenézni a váratlan helyzetekkel, majd oldani a feszültséget, másfelől a velük való együttműködés felerősíti azokat a külső és belső jeleket, amelyekkel ráláthatunk működésmódunk mintázataira.
Így a stresszoldás mellett önismereti fejlődési lehetőséget is nyújtanak.

Felhasznált irodalom: HelpGuide.org. “Stress Management: Using Self-Help Techniques for Dealing with Stress

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:
„A baj olyan tehetségeket ébreszt fel az emberben, amelyek kedvező körülmények között rejtve maradtak volna.” Horatius

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Egyéni coachingra, ill. Team-coachingra időpont egyeztetés az info@pegazuscoaching.hu címen.

Részletek a coachoknak szóló CCE pontot adó workshopról itt.

Vállalkozásához szárnyaló ötleteket kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;