Gondolat-Galopp 2018 március

Mit tanítanak a lovak a vezetőknek?

Bár a coaching lovak nélkül is hathatós támogatást nyújt, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a lovak legalább annyival teszik eredményesebbé a folyamatot, mint a kerék feltalálása a helyváltoztatást…

 

Röviden öt olyan vezetői tulajdonságot emelek ki, amely a lovakkal nagyszerűen leképezhető és gördülékenyebbé teszi a vezetők hétköznapjait:

 

 

1. Visszajelzés az önbizalomról: van, aki úgy véli, hogy jól áll vele, van, aki alábecsüli…
Az önbizalom szintjének tudatosítása mindenkinek alapvető témája. Vezetőknek különösen fontos, hogy rendben legyenek önmagukkal, hiszen csak így tudnak hitelesen együttműködni a munkatársaikkal.

2. kreativitás a váratlan helyzetekben: a ló érző lény, saját akarattal és elgondolásokkal.
Utóbbi számos előre nem látható helyzetet hoz létre, amelyek megoldásához elengedhetetlen a találékonyság. Persze előtte nem árt az empátia sem, mert a kreatív megoldásunknak a ló szempontjából is vonzónak kell lennie ahhoz, hogy azonosuljon vele.

3. gyors döntésképesség: napjaink VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity, azaz ingatag, bizonytalan, összetett és többértelmű) környezetében egyre nagyobb szerepet kap ez a tulajdonság. A döntésképtelenség, halogatás, a felelősség másokra hárítása gyakori probléma. Lóval azonban egyszerűen lehetetlen nem dönteni: ha nem kap tőlünk jelet, azaz segítséget, akkor a saját feje szerint oldja meg a helyzetet, akár úgy, hogy magához ragadja az irányítást. Ilyenkor áll elő a „ki-kit vezet” helyzet, amin azonnal elkezdhetünk dolgozni.

4. tapasztalati tanulás képessége: a lovak próbára teszik a vezetői figyelmet, következetességet és az együttműködésre irányuló kommunikációt is. Az így észrevett felismeréseket, tanulságokat mindjárt le is tesztelhetjük velük a gyakorlatban.

5. Gestalt alapú közelítésben: lehetőséget ad a paradigmák, gondolkodási mintázatok beazonosítására és segít abban, hogy megtaláljuk a fókuszt a változtatáshoz. A lovakkal való együttműködés egymás után kínálja fel ezeket a szép pillanatokat. A tudatosítástól elindulva haladunk a vágyott állapot elérése felé. A paradigmák megváltoztatása nem könnyű, de a lovak ebben is segítenek: az az erős érzelmi töltet, amit a velük megtapasztalt sikerélmény ad, kellő tartalékot biztosít a hétköznapokra!

 

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:
„Az emberek nem állnak ellen a változásnak, ha az a saját elhatározásukból történik.
Annak azonban ellenállnak, ha meg akarják változtatni őket.” Michael Basch

 

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;