Gondolat-Galopp 2019 december

Mi köze Luca székének a coachinghoz?

December 13. Luca napja a hagyomány szerint szigorúan női dologtiltó nap, először is tehát azzal a beismeréssel kezdem, hogy ezt a pár sort már korábban megírtam, ma már csak a levelezőrendszeren van a sor, hogy kiküldje.:) Jóllehet a Luca nap hagyománya a régi fénytisztelet idejébe nyúlik vissza, hozhat megvilágosodást a mai modern világunkba is, így pl. a következő coaching témákban:

  • halogatás kezelése: a TERV szerint lépésről lépésre haladva, minden nap az aznapi teendőt elvégezve az IDŐ szinte magától a szövetségesünkké válik. A Luca székét ugyanis kilenc féle fából (kökény, boróka, körte, som, jávor, akác, jegenyefenyő, cser és rózsafa), 13 alkatrészből készítették és előírt rendben kellett minden nap az aznapi darabot hozzátenni, hogy pontosan Karácsony napjára készüljön el.
  • célirányos munka igazi motivációval: ha évente csak egyetlen alkalommal tudható meg, kik a boszorkányok, akkor igazán érdemes volt határidőre elkészülni, hogy erre a fontos ismeretre ne kelljen a következő Karácsonyig várni! –  Tehát a munka befejezése egyszerre volt fontos és határidőhöz kötött. Az igazi motivációt a belső hajtóerő, a kíváncsiság és a felfedezés vágya adta. Ma is akkor azonosulunk teljesen egy feladattal, ha ezeket megtaláljuk benne.
  • nézőpont váltás: ha készen volt a Luca széke, készítőjének az éjféli misén fel kellett rá állnia, hogy jobban lásson. Azaz, időnként más perspektívából is érdemes ránézni a körülöttünk lévő dolgokra, ha új ismeretekhez akarunk jutni.
  • felelősségvállalás: a hagyomány arra is figyelmeztette a szék készítőit, hogy a boszorkányok is résen lesznek és ha kitudódik a kilétük, rátámadnak a titkuk megismerőjére. Tehát a szék készítőjének számolnia kellett a következményekkel is! A menekülésben pedig biztosan jól jött, ha gyors volt a lova,  – bár ezt már csak én tettem hozzá a legendához…

A Luca nap üzenete tehát a „dolgoknak a maguk idejében” való elvégzése, akár kapkodás, akár halogatás nélkül. Talán erre is érdemes rácsodálkozni az ünnepek előtti rohanásban: mi mindent érhetünk el az életünkben kicsi, de rendszeres lépések megtételével…?

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:
„Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaidat!”

 

Köszönjük egész éves megtisztelő figyelmét!

BUÉK_PegazusCoaching

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;