Gondolat-Galopp 2019 június

Energia vs. inertia

A nyári meleg beköszöntével egyre szembetűnőbb, ahogyan a lovak az energiájukkal gazdálkodnak. Napi ritmusukat a leggazdaságosabb működésre állítják be: a hűvösebb időszakban élénkebbek, a nagy melegben viszont szívesebben vonulnak el az árnyékba egy csendes pihenőre.

Newton tehetetlenség törvénye és a kémiából ismert energia-minimumra törekvés elve ugyanis az élő szervezetekre is érvényes: a lovak is csak akkor fektetnek energiát egy bizonyos tevékenységbe, ha az kifejezetten érdekes és előnyös a számukra, és csak pontosan annyit, amennyit annak eléréséhez szükségesnek tartanak. Hiszen a természetben a túlzott energia felhasználás egyben azt is jelentené, hogy nem maradna tartalékuk a következő szükséghelyzetre, ami egy zsákmányállat szempontjából életveszélyt jelentene.

A lovakkal együttműködve tehát nekünk kell megtalálnunk azt az energia-mennyiséget, amely megmozdítja őket: nekünk magunknak kell a feladatot számukra érdekes tartalommal megtöltenünk. Miután felkeltettük a figyelmüket, már „csak” tudatnunk kell velük, hogy pontosan mit is szeretnénk tőlük, majd ha ez a kommunikáció mindkét irányban hatékonyan működik, akkor már fel is ébresztettük a ló csatlakozási és együttműködési kedvét.

Az utóbbi hetekben – valószínűleg nem a nyári meleg miatt, – de többször hallottam emlegetni a fásultság és a fluktuáció problémáját.

  • Az energia vs. inertia párhuzam mentén talán érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a pusztán anyagi juttatásokon túl melyek lehetnek a dolgozói elkötelezettséget növelő tényezők?
  • Tudják-e a vezetők, hogy mely szempontok fontosak a beosztottaik számára és miért?
  • Mi jelenti a kiindulópontot az elkötelezettségükhöz, a belső motivációjukhoz?

Ezek ismeretében ugyanis őket is könnyebb lehet proaktív munkára mozdítani és megtartani…

Hírek:
Régebbi Olvasóim már tudják, hogy a nyári hőségben és bögöly-járta időszakban a Lovak is pihenőt kapnak, ezért júliusban és augusztusban nem tartunk programokat, navigátorommal a lovas rendezvényeket járjuk. A Gondolat-Galopp következő számával szeptemberben jelentkezem.

 

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„Nem az a nagy tréner, aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit.
A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg akarja tenni azt a valamit.” Monty Roberts

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Mindenkinek szép nyarat, tartalmas gondolatokat és jó feltöltődést kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;