Gondolat-Galopp 2019 szeptember

Figyelem és együttműködés

Talán az Olvasóim is tapasztalták márt magukon, hogy a nyári szabadság letelte után is még tovább dolgoznak bennük az élmények. Így magam is egy ilyen esettel kezdem a Gondolat-Galopp idei őszi sorozatát.

Nyáron több lovas rendezvényen jártam és az egyiken valaki megkért, hogy nézzem meg az edzését, mivel egy számukra fontos díjugrató versenyre készültek. Igent mondtam, és kíváncsian foglaltam helyet a pálya mellett. A lovas meglehetősen kevés bemelegítés után rögtön összeszedte a lovát és egymás után ugyanazt az akadályt ugratta meg körülbelül nyolcszor. Eközben semmilyen visszajelzést nem adott a lónak, aki nem értette, hogy miért kell újra meg újra megugrania ugyanazt az akadályt. Ugyanis minden más élőlényhez hasonlóan a ló is szeret gazdálkodni az erejével és ösztönéből adódóan kerüli a felesleges energia kifejtést. Mivel a ló testbeszédéből már láttam, hogy egyre inkább nő benne a feszültség, egy lépésszünetben megkérdeztem a lovast, milyen más feladattal tudná elképzelni az edzés folytatását, ő azonban tovább folytatta az ugratást. A ló figyelme egyre szétszórtabbá vált, türelmetlen lett és rohanni kezdett, majd a sokadik rálovaglásnál egy meglehetősen energikusra sikeredett bakolással fejezte ki nemtetszését.  A lovas itt kétszeresen nehéz helyzetbe került: bár becsületére szólva kiülte az akciót, azonban így nehéz lett volna úgy befejeznie az edzést, hogy a lóban jó emléket hagyjon. Javasoltam neki, hogy ugrasson meg egy másik, alacsonyabb akadályt, majd ha azt teljesíti a ló, dicsérje meg és hagyja abba a gyakorlást. Ezután elbeszélgettünk arról, hogyan tudná a ló számára is érdekesebbé és követhetőbbé tenni a napi munkát, a benne amúgy is meglévő együttműködési készségre alapozva. Ugyanis pontosan ennek kibontakoztatása jelenti a legnagyobb sikerélményt.

Ha ennek az esetnek az emberi párhuzamára gondolunk, ott is meglehetősen gyakran fordul elő, hogy a munkatársaknak csak az egyhangú rutinfeladatokat adják ki, az okok és a visszajelzések ismertetése nélkül.
Végiggondolják-e, hogy mindez akár az a rejtett üzenetet is közvetítheti, miszerint „ezt Te úgysem értenéd meg”?
Minek kellene történnie ahhoz, hogy nap mint nap ne ugyanazokkal az akadályokkal szembesítsük egymást?
Hogyan bontakoztathatja ki minenki az egyéni tehetségét?
Miként alakítható ki a nagyobb fokú értő figyelem és véleménymegosztás a cégen belül?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához kívánok sok sikert és kitartást!

Hírek:

A nyári szünet után újra szeretettel várjuk azokat a vezetőket és csapatokat, akik sikerélményekre alapozva akarnak továbblépni. Időpont egyeztetés az info@pegazuscoaching.hu címen.

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„A figyelem a nagylelkűség legritkább és legtisztább formája.” Simone Weil

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;