Gondolat-Galopp 2020 február

A változásról – nem csak szőrmentén

A tavaszhoz közeledve számomra a legbiztosabb időjárási előrejelzés az, amikor a lovaim elkezdik a szőrváltást. Amióta pedig idősnek számítanak, duplán is örülök: egyrészt, hogy közel már a tavasz, másrészt pedig hogy még fordítanak rá energiát. Ugyanis a lovak életkorának előrehaladtával előfordul, hogy nyáron is a téli szőrben maradnak, ha már úgy érzik, hogy a változás túl sok energiát emésztene fel. Idén újra elégedetten állapíthattam meg, hogy még a 30. születésnapjához közeledő idősebb kancám is belekezdett a változtatásba!

A köznyelvben sokszor használjuk a „szőrmentén” kifejezést, ami szintén az állatokhoz, nevezetesen az ápolásukhoz köthető: lópucoláskor a gumivakaróval fellazítjuk a port, ezt körkörös mozdulatokkal tesszük, majd a szőrkefével a szőr fekvésének irányába, azaz szőrmentén távolítjuk el. Lovasok tudjuk, hogy ha sietünk, akkor bizony előfordul, hogy az első fázisba nem merülünk túlságosan bele, – tehát az alapos fellazítás elmarad – így a port csak szőrmentén, tehát felszínesen távolítjuk el. Ez aztán persze nem is hozza meg a várva várt eredményt.

Ha a Gondolat-Galopp januári számában már beazonosítottuk boldogabb életünk irányát, és szeretnénk valamin változtatni, akkor előfordulhat, hogy a megoldandó helyzet okait valami miatt „nem bolygatjuk”, csak ’szőrmentén’ foglalkozunk a megvalósítással. Ezért nehéz egyedül végigvinni egy átfogó változtatást. A szakmai támogatás abban segít, hogy kellően mélyre menjünk az egyes lépések megtételében, ne pusztán csak elodázzuk a helyzetet.

  • Ilyenkor hasznos lehet ránézni a halogatás igazi okára: mi ott az akadály?
  • Mi az, amit akár elveszíthetünk, ha meglépjük a változást?
  • Milyen félelem, korlátozó hiedelem kapcsolódhat a konkrét helyzethez?
  • Tudunk-e igazán azonosulni a változással?
  • Változott-e valami miatt az elkötelezettségünk?
  • Vállaljuk-e a felelősséget mindazért, amivel a változás jár?
  • Tudjuk-e, hogy kinek a támogatására számíthatunk?

Végül vissza a lovakhoz: mit tesz a ló, ha nem gondoskodnak róla és alaposan nem ápolják le?
Akkor önmagán segít, hempergéssel, vagy ágakhoz dörgölőzve ledörzsöli magáról a nem kívánt porréteget, – akár a szőrével, vagy a sörényével együtt. Ilyenkor pedig a helyzet mindenki számára csak még szembetűnőbb lesz…

PS.: így néz ki, amkor sikerül „mélyről” is eltávolítani a port..:)

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:
“A változás titka az, hogy energiánkat ne a régivel való küzdelemre összpontosítsuk, hanem az új létrehozására.” Socrates

Események:

  • Lovas Team-coaching, cégeknek egyéni igény szerinti időpontban.
    Részletek és időpont egyeztetés az info@pegazuscoaching.hu címen.

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  is olvashatók. Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.:)

Szép koratavaszt, jó megvalósítást kívánok,

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;