Gondolat-Galopp 2020 július

Lovak és Soft-skillek

Múlt hónapban a Soft Skill Akadémia egyhónapos NLP-s csoportos coaching programján vettem részt, amit jó szívvel ajánlok mindazoknak, akik szívből jövő, a küldetésük irányába mutató célokat akarnak kitűzni az életükben, és megvan bennük az elköteleződés egy online belső felfedezőútra Szilvási Gabi és Neisz Laura kalauzolásával. Számomra életre szóló élmény volt annak megtapasztalása, hogy részleteibe menően lemodellezhető az a működésmód, amikor a tehetségem szerint működöm, és ezt a modellt hogyan vihetem át életem más helyzeteire. Aki kíváncsi arra, hogyan használhatja az erősségeit bármikor hozzáférhető forrásként, az a Soft Skill Akadémia oldalán talál a programról bővebb infót és augusztus 15.-ig kedvezménnyel jelentkezhet a következő linken: https://softskillakademia.podia.com/vagyakbol-valosag-show?coupon=SOQP5DR

Most, hogy egy hónapon át a saját témáimon dolgoztam, újra ránéztem arra a táblázatomra, amelyet még 2012-ben készítettem annak összefoglalására, hogy a lovak mely készségek fejlesztésében segítenek (ld. a https://pegazuscoaching.hu/lovak/ oldal alján). Észrevettem, hogy egy dolgot kihagytam a felsorolásból, mert ez számomra annyira magától értetődőnek tűnt: ez pedig a kapcsolatteremtési képesség. Ha valaki nem csak sporteszköznek tekinti a lovat, hanem élő- és érző lénynek, akkor még mielőtt bármit is kérne tőle, fel kell keltenie az érdeklődését, azaz kapcsolatba kell lépnie vele. E nélkül bármilyen edzés csak drill, monoton, értelmetlen gyakorlatozás. Nem hiába a kapcsolatteremtés az alapja az erőszakmentes lókiképzésnek, legyen az akár Endrődy Ágoston „Adj esélyt lovadnak” megközelítése, vagy a Monty Roberts féle csatlakozás.

Lovaknál csatlakozás nélkül, embereknél pedig kapcsolatteremtés nélkül egyszerűen nem hatékony a munka, nem adottak az együttműködés feltételei. Próbáljuk csak meg az említett táblázatot megvizsgálni úgy, hogy az önismereti oszlopra ránézve megkérdezzünk magunktól: lehetek-e empatikus, ha nem tudom beleélni magamat a másik ember helyzetébe, – azaz nem kapcsolódom hozzá?

Vagy a vezetői oszlopból véve a példát: növelhetem-e a csapatom motivációját, összetartását, vagy vezethetek-e helyzetfüggően, ha nem kapcsolódom hozzájuk? A válaszom egyértelműen nemleges.

Tehát azáltal, hogy a lovak elsődlegesen a kapcsolatteremtő képességet várják el tőlünk, pontosan azt a puha készséget fejlesztik, amely az összes többi soft-skillhez is szükséges. Ráadásul azonnal vissza is jelzik, hogy sikerült-e a kapcsolatteremtés: ha nem, az szemmel látható, és lehet újra próbálkozni.
Ha pedig igen, az is rögtön feltűnik, sőt, még sikerélményt és örömöt is ad!

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„A kapcsolatot energiának tekintem, amely akkor alakul ki az emberek között, amikor úgy érzik, hogy odafigyelnek rájuk, meghallgatják és értékelik őket; amikor előítélet nélkül adhatnak és kaphatnak; és amikor a kapcsolatból erőt és tartást meríthetnek.” Brené Brown: A tökéletlenség ajándékai

Hírek:

Régebbi Olvasóim már tudják, hogy a nyári hőségben és bögöly-járta időszakban a lovak is pihenőt kapnak, ezért júliusban és augusztusban nem tartunk programokat. A Gondolat-Galopp következő számával szeptemberben jelentkezem.

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Mindenkinek szép nyarat, tartalmas gondolatokat és jó feltöltődést kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;