Gondolat-Galopp 2020 június

Mitől lesz karizmatikus a vezető?

Ezekben az időkben a vezetők is megmérettetnek: ki hogyan kezeli a megpróbáltatásokat jelentő helyzetet? Egóból, önfényezésre törekedve, vagy az összetartást, a bizalomépítést segítve?
Ez utóbbi ugyanis alapvető a „XXI. század vezetői készségei” között, és a világ abba az irányba fejlődik, hogy az emberek bátrabban nyilvánítják ki véleményüket, ha a vezető „elégtelen” teljesítményt nyújt. Ez a tendencia egyre gyakrabban figyelhető meg akár a hírekben, akár a cégekben.
A siker kulcsa egyre inkább az olyan csapat, ahol a vezetővel közösen alakítják ki a motiváló jövőképet, a csapattagok felelősen, szabad akaratukból teszik ehhez hozzá a tudásukat, és a légkört egymás megértése, tisztelete és a kölcsönös bizalom teszi inspirálóvá. Túlságosan utópisztikusan hangzik? Vagy ezek az alapelvek már régebben is ismertek voltak?

Bucephalos megszelídítése, François Schommer. Forrás: Wikipedia

Akik jártak már nálam tudják, hogy szívesen említem Nagy Sándor történetét, amelyről Fritz Hendrich írt Horse Sense címmel egy nagyon érdekes könyvet. A történet két szálon fut, egyrészt Nagy Sándor és lova, Bucephalos kapcsolatát követi végig Bucephalos belovaglásától az indiai csatában bekövetkezett haláláig. Utóbbiról a történetírók feljegyezték, hogy a nyilaktól súlyosan sérült és sok vért vesztett mén az utolsó erejével még kivitte gazdáját az ellenséges katonák gyűrűjéből, amivel az életét mentette meg. Ilyen erős volt tehát az a kapcsolat, ami alapján elterjedt az a mondás, hogy „aki lovat vezet, embereket vezet”.
A másik szálon ugyanis arra derít fényt Fritz Hendrich, hogy „miért van az, hogy Nagy Sándor a birodalmak előtt először egy lovat hódított meg”? (Ez egyben a könyv alcíme is.) Ennek elemzésekor a szerző beazonosítja a karizmatikus vezetés három lépését, amelyek: az értő figyelem, a bizalom és a tisztelet. Ezek pedig pontosan azok a tulajdonságok, amelyek most, 2300 évvel később a XXI. században a középpontba kerülnek. Lássunk erre is egy példát:

2013-ban Budapestre látogatott Robert Dilts, az NLP (Neuro-Lingvisztikus Programozás) világhírű szakértője. Számomra nagy élmény volt, hogy meghallgathattam „Visionary Leadership” (jövőképpel vezetés) című előadását. Különösen izgalmas volt, ahogyan „vezetési pillanatoknak” nevezte azokat a fontos döntési pontokat, amelyek messzemenő hatást fejtenek ki az emberekre. Ezekről a pillanatokról azt állapította meg, hogy egyaránt jellemző rájuk az átgondolt cselekvés, a kezdeményezés és az intuíció. Kiemelte, mennyire fontos, hogy észrevegyük, és tudatosan éljük meg ezeket.

Definíciója szerint a vezetés azt a képességet jelenti, hogy kifejezzük az elképzelésünket (vízió, jövőkép), másokat az eredmények elérésére serkentsünk, elősegítsük a csapatban az együttműködést, és példát mutassunk.

Kiemelte, hogy az ilyen típusú vezetés a jelenlétből fakad, – a szó coachingban használatos értelmében. A jelenléttel vezetés tipikus gyakorlati példájaként pedig éppenséggel a lovakat említette. Nagyon jóleső érzés volt ezt Tőle hallani!

Számomra itt kapcsolódnak össze az ókori történelem tanulságai a XXI. századi vezetés jogos elvárásaival, és a lovakkal kipróbálható tapasztalati tanulással.

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„Ha csak magadra figyelsz, egyre több problémád lesz. Ha másokra, akkor egyre több feladatod. Választhatsz, melyiket szeretnéd jobban.” (keleti bölcsesség)

Hírek:

  • A korlátozások vidéki feloldásával a nyári szünet előtt, júniusban még tartok szűk létszámban lovas coachingot.
  • Részletek és időpont egyeztetés az info@pegazuscoaching.hu címen,
    ill. a +36 70 337-1230 telefonon.

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;