Gondolat-Galopp 2020 március

Hidegvérrel

Egy héttel ezelőtt, amikor a Gondolat-Galopp tavaszi számának tartalmán gondolkodtam, még más téma járt az eszemben, aztán ahogy megváltozott körülöttem a világ, mégis arra jutottam, hogy most a kialakult helyzetről írok.

Jogkövető állampolgárként természetesen betartom az életbe léptetett előírásokat. Emellett azt tartom fontosnak, hogy megőrizzük a lélekjelenlétünket, ne uralkodjon el rajtunk a félelem. Nyelvünkben már maga a szó szerinti értelmezés is jelzi, hogy a fél-elem csak a dolgok negatív oldalát láttatja velünk, ami a gondolkodás beszűküléséhez vezet.

Coachként tudom, hogy ha a helyzetet magát nem is tudjuk megváltoztatni, a róla való gondolkodásmódunkat azonban igen. Most az a kérdés, hogy mit tanulunk társadalmilag: az önzés, az elszigetelődés irányába csúszunk-e el, vagy összefogunk, használjuk-e a korunk adta technikai lehetőségeket, odafigyelünk-e a szeretteinkre és a saját egészségünkre?

Agrármérnökként az jut eszembe, hogy a Természet mindig felkínálja a megoldást is: a napfény és a D vitamin vírusölő hatását, a jó levegőt, a friss oxigént, a feltöltődést, a gyógynövényeket, – és nem utolsósorban az immunrendszerünket. Utóbbival mindenki rendelkezik, még ha nem is vesszük észre, akkor is teszi a dolgát. Emlékszem, amikor másodéves egyetemista koromban mikrobiológia gyakorlat előtt kölcsönvettünk a menzáról egy elmosogatott villát, majd belenyomtuk a táptalajba és kitenyésztettük a rajta található mikroorganizmusokat. Egész életemre emlékezetes példa maradt, hogy mi mindentől véd meg az immunrendszer…  Akinek van kertje, vagy akár csak egy erkélye, az az előírások betartása mellett is élvezheti a napfény jótékony hatását.

Nem tudom, hogy meddig fog tartani ez az időszak. A lovaktól viszont azt tanultam, hogy amíg a félelmüket el nem oszlattam, addig nem lehet velük érdemi munkát végezni.
Tehát most a társadalmi félelmek eloszlatásához különösen fontos, hogy a saját közösségeinkben tegyük meg a tőlünk telhetőt, bízzunk a jó kimenetelben, és őrizzük meg a hidegvérünket. (Egyébként ez utóbbi szó is a nyugodt vérmérsékletű lovakról került át a köznyelvbe.)

Ehhez kívánok inspirációt az éledő természettől.

 

Hosszú száron, avagy egy kis lazítás:

„A szerencse akkor jön el, ha a felkészültség találkozik a lehetőséggel”. Seneca

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  is olvashatók. Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.:)

Lovas coaching programjaimat a rendelet érvényben maradásáig szüneteltetem.

Figyeljenek oda magukra és egymásra!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;

LinkedIn;  Facebook;  Blog;