Gondolat-Galopp 2020 szeptember

Erő a megoldáshoz

A nyári feltöltődést követően nemcsak az ősz van itt újra, hanem a megoldandó problémák is. Ennek apropóján adódik a kérdés, hogy honnan gyűjthetünk lendületet a nehézségek leküzdéséhez?

Szokásom szerint megint a lovaktól indulok ki: lóbírálatkor mindig nagy súllyal esik latba az alálépés fontossága, azaz, hogy a ló hátulsó lábával mennyire lép a saját súlypontja közelébe. Miért fontos ez? Azért, mert ebből nyeri a mozgásához a tolóerőt, hiszen a ló izmai is úgy tolódnak össze, akár egy rugó. Majd ahogy a kipattanó rugóból hirtelen felszabadul az energia, úgy alakul át az izomerő tolóerővé, ez biztosítja a lendületes mozgást, vagy elugráskor ez röpíti át az akadályon.

Ha a „lovaglás fizikáját” átfordítjuk a mindennapi életre, azt vehetjük észre, hogy a hétköznapi nehézségek is gyakran okoznak feszültséget, és ha nem tudatosítjuk az ebből leszűrhető tanítást, akkor csak a stresszt érzékeljük. Ha azonban megtanuljuk a belső feszültséget motiváló tolóerővé átalakítani, akkor könnyebben juthatunk túl a nehéz helyzeteken.

Itt ismerhetünk rá a fizikai tolóerő és a nehéz helyzetek megoldásának egy közös jellemzőjére, ez pedig az, hogy az erő belülről ered: ahogy a fizikai tolóerő sem más, mint belső izomfeszültség, úgy a nehéz helyzetből kilendítő motiváló tolóerőre is belső munkával, az erősségeink feltérképezésével, és az önbizalmunk tudatos használatával találhatunk rá.

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„A nagyszerű vezetők három jellemzője: a világos látásmód, a jövőkép és a belső erő.” Amit Ray

Hírek:

Ezúttal néhány szóval bővebben a „rólunk” témakörről: ez az év számomra is hozott nehézséget, hiszen a személyes programok vírushelyzet miatti beszűkülése a lovas coachingra is kihat.
További fejlemény, hogy barátaim elköltözése miatt a tengelici helyszínen nem folytathatom a programjaimat.
Ezért jelenleg magam is a feladataim átszervezésén dolgozom, és az a célom, hogy mindezt előrevivő módon tegyem. Így a pandémiás helyzet  alatt előttem a lehetőség arra, hogy egy csapásra megoldjam az új coaching helyszín megtalálását és a lovak átköltöztetését.
Ezért idén őszre nem hirdetek meg nyílt programot, ezt akkor fogom megtenni, ha már a megoldásról tudok beszámolni.

Addig is mindenkinek jó egészséget, és pozitív szemléletmódot kívánok!

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.:)

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;