Gondolat-Galopp 2021 január

Mókuskerék, vagy tudatos kezdet?

Egy év híján három évtizede ez volt az első karácsonyom a lovaim nélkül, így az Új Év most egy új szakasz kezdetét hozta az életembe. Az átmenet nehezebb, mint gondoltam. Az erőt most is a Lovak hagyatékában találtam meg és hét pontba gyűjtöttem, hátha másnak is segít ahhoz, hogy az évkezdet ne egyszerűen csak a „mókuskerék” folytatását jelentse.

1. Amikor régebben egy téli pihenő után újrakezdtem a munkát a lovakkal, az első felismerésem az volt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy onnan folytathatom, ahol abbahagytuk. Rájuk odafigyelve, az ő tanulási tempójukhoz alkalmazkodva kellett megtalálnom a folytatáshoz alkalmas kiindulópontot. Ennek az emberi környezetre átfordítható tanulsága a saját érzelmeinkre és az egymásra való odafigyelés, az érzelmi intelligencia fontossága. Ez a sikeres átmenet előfeltétele.
2. A lovaknál a csatlakozás, az embereknél a kapcsolódás és az együttműködés alapja a bizalom. Az új kezdetnél érdemes megvizsgálni, hogy mennyire bízom önmagamban, és azokban, akik támogathatnak az új utakon? Hogyan tudom ezt a bizalmat kifejezésre juttatni?
3. Bár a lovak is tartanak az új dolgoktól, de van bennük egy jó adag játékosság és a kíváncsiság is, amire építhetünk. Erre emberi környezetben is számíthatunk, merjünk új dolgokat kipróbálni!
4. A lovak időnként meglepően gyorsan felismerik az összefüggéseket, ez néha még gondot is jelent a kiképzésükben, mivel olyan dolgokat is megtanulnak, amit magunk sem akartunk. (Pl. hogyan lehet kicsenni az almát a zsebünkből, merre lehet levágni a hazafelé vezető utat, stb..)
A saját életünkben mennyire tekintjük át a korábbi tanulságainkat? Milyen következtetések levonásával tehetők jobbá a dolgok az életünkben?
5. Négylábú barátainknál a tanultak pozitív visszajelzéssel, jutalommal rögzíthetők. Ezt számon is tartják és el is várják. Mi hányszor felejtjük el megjutalmazni a környezetünkben lévőket és önmagunkat? Mennyivel növekedhetne a motivációnk, ha ezt megtennénk?
6. A lovak ösztönösen vigyáznak az energia tartalékaikra: csak annyi energiát használnak el, hogy mindig maradjon vészhelyzetre is.
Mi mennyire találjuk meg azokat a tevékenységeket, amelyek feltöltenek? Elég időt fordítunk-e alvásra, pihenésre? Hogyan javíthatunk a helyzeten?
7. Az állatok legcsodálatosabb tulajdonsága a feltétel nélküli szeretet: akármilyen hangulatban vagyunk, ők csak jóra számítanak tőlünk. Mi milyen szemléletből indulunk ki? Mi minden változna, ha alapvetően a jót várnánk el?

Én ezzel a Lovaktól kapott tanítással vágok bele az újrakezdésbe, terveim szerint tavasszal már ennek helyéről és módjáról is be tudok majd számolni.

Addig is mindenkinek szép és sikeres évkezdetet kívánok!

 

 

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„Előbb tedd azt, ami szükséges, majd azt, ami lehetséges,
– és máris megtetted azt, ami lehetetlen.” Assisi Szent Ferenc

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne az előző számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont csak a feliratkozók kapják.

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;