Gondolat-Galopp 2022 május

Csapatépítés lovakkal

Miben nyújt többet a lovas coaching az „érezzük jól magunkat” típusú csapatépítéshez képest?

Az elmúlt két év bezártságában és online világában sokan hiányolták a valós emberi kapcsolatokat. Mostanában tehát többen érdeklődnek csapatépítés iránt, sokan ezen az ágon találkoznak először a lovas coaching lehetőségeivel. Pedig a lovas coaching ennél többet képes adni, nézzük meg, hogyan!

A csapatépítés fogalmát az Oxford Lexico így fogalmazza meg: „az a tevékenység vagy folyamat, amelynek célja, hogy egy csoport hatékonyan, csapatként működjön együtt, különösen olyan tevékenységek és események révén, amelyek célja a motiváció növelése és az együttműködés elősegítése”. (Forrás: https://www.lexico.com/en/definition/team_building)

Tehát a csapatépítés esetében a fő célunk az, hogy a csoportból egy összetartó csapatot formáljunk. Ezt leggyakrabban játékokkal és közös élményekkel igyekeznek elérni.

A coaching fogalma ezen túlmutat: „az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolatébresztő és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmailag és személyesen a legtöbbet hozza ki magából.” (Forrás: ICF Magyar Tagozat, https://www.coachingfederation.hu/etikai-kodex/)

Tehát a coach akár egyénnel, akár csapattal dolgozik, az ügyfelét a saját aktuális témájában támogatja a neki leginkább megfelelő, személyre szabott megoldás megtalálásában. A folyamatot a coach, – a lovak – és a résztvevők együtt alakítják aszerint, hogy a teamnek hol vannak a hangsúlyos témái. Eközben sok önismereti és vezetői készséget használnak, amelyeket a visszajelző körben tudatosítunk is, tehát a nap végén rálátnak a mintázataikra. Ilyenkor fogalmazzák meg a felismeréseiket többnyire annak mentén, hogy az emberekkel mennyire hasonló a működésmódjuk, mint a lovakkal.

A soft-skilleket tekintve a lovas coachingban a legalapvetőbbek az önismereti és a vezetői készségek.

Az önismeret terén az empátia, kapcsolódás, bizalom azonnal előkerül, de a módszer fejleszti a magabiztosságot, a felelősségvállalást, és a kreativitást is. Mivel élmény útján nyújt tapasztalati tanulást, az erős egyéni érzelmi töltet miatt a felismeréseket hosszabb időtávon sem felejtjük el.

A vezetői képességek közül a legfontosabbak az értő figyelem, az érzelmi intelligencia, a hatékony kommunikáció, a döntés és annak időzítése, valamint a helyzetfüggő vezetés és céltudatosság. Mindezt pedig nem csupán elméletben, hanem egész napi gyakorlással! A vezetőben eközben tudatosul, miként tudja a csapatát összetartani és motiválni.

Bízom benne, hogy a fentiekből mások számára is levonható az a következtetés, amit én röviden úgy szoktam megfogalmazni: a lovas coachingban a résztvevők többet kapnak, mint egy átlagos csapatépítésen, hiszen itt az önismereti és vezetői fejlődés tudatosult következményeként erősödik meg a csapat összetartása.

Ehhez kívánok mielőbbi döntést, azután pedig szép élményeket velünk a Lázár Lovasparkban!

Fotó: Syposs Tímea

Gondolatok hosszú száron – e havi idézet:

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a régi számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;