Gondolat-Galopp 2023 június

Mi kell a magabiztossághoz?

Harminc évvel ezelőtt így nyár elején lovagoltam be első kancámat a Gödöllő környéki erdőkben. Akkor volt három éves, tele energiával, és mivel előttem még senki sem ült rajta, tudtam, hogy eshetek róla néhányat… Korábban, amikor még nem volt saját lovam és lovardákba jártam, kifejezetten „potyogós” lovasnak számítottam: ha éreztem, hogy megugrott a ló, az járt a fejemben, miként juthatnék le minél előbb róla viszonylag biztonságos módon, ezért hamar feladtam a dolgot és zúgva szálltam lefelé..

Amikor viszont a saját kancámmal dolgoztam, tudtam, hogy ha leesek, akkor ő egyedül fog hazamenni, amihez viszont műutat is kereszteznie kellett volna, így féltettem őt is, az arra járó közlekedőket is, meg persze magamra is gondolnom kellett. Akkoriban egyedül jártam ki terepre a nyers lóval, mobil telefonom még nem volt, így mindenképpen el akartam kerülni, hogy kinn maradjak valahol a határban.

Ezt átgondolva, emlékszem, mennyire erős elhatározás született bennem arról, hogy akármi történjék is, fenn kell maradjak a lovon. Csak évekkel később, amikor felidéztem ezeket az első időket, akkor tudatosult bennem, hogy szinte alig estem le a kancám belovaglásakor, és ha ez mégis előfordult, akkor is sikerült az esést úgy előadnom, hogy a szárakat a kezemben tartottam, tehát a ló nem szabadult el.

A korábbi „potyogós” énem és a „belovagló” énem közötti különbséget az elhatározásomból adódó magabiztos viselkedésem jelentette.

Az előbb említett belovaglásos történet is azt mutatja, hogy a változás belülről jön: ha a gondolkodásmódunk egy erős döntést követ, ha a szándék egyértelmű, akkor annak egyenes következményként alakul ki az a nyugodt meggyőződés, amely az önmagunkba vetett hitet, a magabiztosságot eredményezi.

A lovakkal való tapasztalatom azt mutatja, hogy a természetre alapozott analógiák és energiák tiszták, egyszerűek, hozzáférhetőek és megbízhatóan működnek.

A Gondolat-Galopp májusi számaiban már írtam erről a témáról, és a múlt havi kérdőív – köszönettel vett-  visszajelzései alapján még beépítettem a coaching programomba a kommunikációs, döntéshozatali és a szervezeti vonatkozásokat is.
A folyamat elmetérképe letölthető a képre kattintva.

Remélem, hogy az elmetérkép az egyéni munkához is ad új meglátásokat, felismeréseket.  Bár egyedül  nem könnyű az elakadásainkkal dolgozni a saját magunkra meglévő vakfoltok miatt, ezért az egyedüli út sokszor hosszabb időt vesz igénybe.

Ha azonban eldöntötte, hogy változtatni szeretne, és úgy érzi, hogy jól jönne a támogatás a céljai elérésében – tehát a gyorsabb úton, személyre szabott támogatással akar haladni, – akkor szeretettel várom egy díjmentes online alkalomra!

Időpontot a június 15.-i munkanap végéig a 06 70/ 337-1230  telefonszámomon kérhet.
Az ingyenes online ülésen megismerhetjük egymást, és eldöntheti, velem szeretné-e elérni a céljait.

Utóbbiért tenni pedig sohasem késő!

 

Gondolatok hosszú száron – idézet:

„Lehetőségeink felismerésével, és a képességeinkbe vetett önbizalommal egy jobb világot építhetünk.” Dalai Lama

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a régi számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;