Gondolat-Galopp 2023 május – 2. rész

Kérdések és válaszok a magabiztosságról

A magabiztosság témáját most az egyéni kérdések megválaszolásával folytatom, a válaszokat ezúttal is zöld színnel jelöltem.

  • Hogyan lehet egy kb. 6 hónapon átívelő szervezeti változás esetén magabiztosnak lenni abban amit, és ahogy csinálunk, ha a változás épp ezeket kérdőjelezi meg? Olyan esetben, amikor az eredmények és a csapat kiválóak lettek az elmúlt 3 év befektetett munkájának köszönhetően.  – Mint ahogyan Marshall Goldsmith könyvéből tudjuk, „ami idehozott, az nem visz tovább”. Tehát a kiváló eredményeket is követheti szervezeti változás. Ugyanakkor változást szerintem hitelesen végigvinni csak úgy lehet, ha biztosak vagyunk benne, hogy szükséges, hogy a jó irányba mutat, emellett van hozzá inspirációnk és kellő támogatásunk. Ha a változás az alap-értékeket és az erősségeket kérdőjelezi meg, akkor az a magabiztosság rovására mehet. Ezért a változás előtt mindenképpen célszerű áttekinteni, hogy tényleg tudunk-e vele azonosulni.
  • Módszerek kedvezőtlenebb időszakokban a magabiztosság magas szinten tartására. – Pl.: a korábbi sikerek áttekintése, (egyéni, és team-szinten is) azzal kiegészítve, miként lehetne az elért eredményeket továbbvinni? Jómagam használom még Kathy Pike „Mind-Body-Method” módszerét, NLP-s gyakorlatokat (átkeretezés, hiedelem átformálás, vizualizáció), de ide sorolnám a mindennapi meditációt is, amely szilárd belső nyugalmat ad.
  • Eddig azt tapasztaltam, hogy igazából a mélyről jövő magabiztosságnak pszichológiai gyökerei vannak (…), így azok csak részben, bizonyos technikák mentén esnek a coaching határain belülre. Igazán nagy áttörés azonban a lelki sebek gyógyításában remélhető… Mikor és hogyan ismerhető fel, hogy a mintázat tudatosításával, visszatükrözésével, az átkeretezéssel meddig mehetünk el? Kérdés, hogy hol vannak a coachingnak a határai a terápiához képest? – Ez alapvető coach-etikai kérdés. Míg a terápia gyógyítási céllal dolgozza fel a múltat, addig a coaching jövő-orientált, a célja az egészséges ügyfél képességeinek fejlesztése. Ha a magabiztossággal a múlt sémáinak kielemzésével és mélyen, a gyermekkorban gyökerező témák feldolgozásával akar valaki dolgozni, azt jobban teszi terápiában. Coachingban viszont jól működik a tudatosítás, a felismerések, a hiedelem átformálás, a hatásos kérdezéstechnika, és a speciális gyakorlatok. A coachnak szakmai kötelessége, hogy ha azt látja, hogy az ügyfele érzelmeit már nem tudja megtartani, akkor ezt jelezze, és ajánljon maga helyett más szakembert.
  • Hogyan lehet a magabiztosságot nem túlzásba vinni, hanem egyensúlyban tartani? – A lovaktól úgy tanultam, hogy kapcsolódással: meg kell értenem és éreznem, hogy az én magabiztosságom miként hat a másikra? Ha „túl sok” vagyok, akkor vissza kell vennem, ha pedig jól egymásra tudunk hangolódni, akkor a magabiztosságom úgy tarja meg a másikat, hogy közben én is érzékelem az ő reakcióit, létrejön egy dinamikus egyensúly.

Bár ez nem lovas kép, de tacsis gazdiként nem tudtam neki ellenállni. szemlélteti a kissé túltengő magabiztosságot…

  • Hogyan fejleszthető a magabiztosság úgy, hogy az összhangban legyen a habitusommal? – Véleményem szerint a „hiteles-én”, a „true-self” mentén. Csak abban lehetek hitelesen magabiztos, amivel jó szívvel tudok azonosulni, és egybeesik az értékeimmel. Ezért célszerű időnként befelé figyelni, az intuíciónkra, megéréseinkre, a belső iránytűnkre hallgatni.
  • Miként lehet a bizonytalanságon átlépni, vagy ettől függetlenül cselekedni, hinni, bízni? – A komfort zóna tágításával, a döntésképesség fejlesztésével, a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodással.
  • Vannak-e technikák, amik a magabiztos megoldások felé segítenek eljutni? – A jó hír az, hogy több ilyen is van, és mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet! Pl.: hiedelem átformálás, Mind-Body-Method, NLP-s technikák, coaching gyakorlatok.

Összegzésként Bernd Osterhammelt idézem, aki a Lovas Suttogó Vezetőknek c. könyvében ezt írja: „a lovak egyfolytában arra tanítanak, hogy mindig kifejtünk valamilyen hatást, a kérdés csak az, hogy tudatában vagyunk-e annak, hogy milyent?” A magabiztos fellépéshez tehát egyaránt fontos a belső gondolkodásmód, és a kifelé megnyilvánuló viselkedés, hiszen ez utóbbi fog hatni másokra.   A Gondolat-Galopp következő számában ehhez adok egy tervezetet.:)

Gondolatok hosszú száron – idézet:

„ Ha bízol önmagadban, már nyert ügyed van, még mielőtt belefogtál volna! ” – Marcus Tullius Cicero

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a régi számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;