Gondolat-Galopp 2024 április

„Ha BIZALOM van, minden van!”

 

Évekkel ezelőtt egy kedves coach kollégám látogatott el hozzám. A nap végén a következő visszajelzést adta, amelyet a hozzájárulásával a weboldalam referenciái közé is feltettem:
„Megértettem, mit jelent az, hogy „a ló is ember”. Sokkal jobban értem a bizalom tudatos építésének és a bizalomra való odafigyelésnek a fontosságát szervezeti kereteken belül és azon kívül is! Volt egy ELMÜ reklám: „Ha áram van, minden van.” Nekem ez ma erre módosult: „Ha bizalom van, minden van”. A lovak kitűnő tanítóink voltak ebben a tekintetben (is). Boér Tamás professional coach”.

Nagyon örültem ennek a meglátásának, hiszen röviden és velősen fejezi ki a lényeget.
Amikor egy ló jelenlétében dolgozunk együtt, sokak fejében ott van egy jó adag tartózkodás, vagy akár félelem, amit azután a nap folyamán sikerül eloszlatni. Ugyanakkor pontosan ez a komfort zónán kívüli működés világít rá arra, mennyire fontos a bizalom szerepe: a csapattagok felismerik az együttműködés erejét, azt, hogy ha megbíznak egymásban, akkor az megadja nekik a kellő biztonságérzetet. Így a bizalom lesz az az erős alap, amire a könnyed és hatékony együttműködés felépíthető.

A lovas gyakorlatok közben a bizalom témáját kibontva sokszor arra is rádöbbennek a vezetők, hogy a mindennapokban azért nem delegálnak feladatot a munkatársaiknak, mert nem bíznak meg bennük eléggé.
Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyi időt és erőfeszítést vesztegetnek el azzal, hogy mindent maguk akarnak végigvinni? Másik ágon pedig mit nyernek egy bizonyos mértékű megelőlegezett bizalommal?

Például:
• ha delegálnak, több idejük marad a tényleg fontos stratégiai dolgokra,
• a saját pihenésükre,
• a munkatársaknak  jól esik, ha értékelik a képességeiket, és bizonyíthatják a rátermettségüket,
• a csapattagok motiváltabbak lesznek,
• javul az összetartás és a munkahelyi légkör.

Tehát, ha bizalom van, tényleg „minden” van!

Ha egy ló idegenek között fekve pihen, az a teljes bizalom jele, hiszen menekülő állat lévén az ösztöne állandó éberségre készteti. A feltápászkodás pedig értékes időt vesz igénybe!
Itt éppen Szilaj bóbiskol egy rövidet, amíg mi kicsit távolabb beszélgetünk a domonyvölgyi Szellő Tanyán tartott forgatás közben.
Az elkészült riport  videója a kapcsolat oldalon látható.
Külön köszönet  érte Szilajnak és a Tulajdonosának!

Gondolatok hosszú száron – idézet:

„Csak az tud másokra hagyatkozni, aki önmagában is megbízik. Pontosan ez a „ló-orrhossznyi”  különbség az, ami eldönti a vezető megelőlegezett bizalmának mértékét ”  Bernd Osterhammel

Nemrég kapcsolódott be a hírlevélbe és szeretne a régi számokba is belenézni?
A „Lovas coaching alapok” sorozat egyes korábbi, rövidített részei a Pegazus Coaching blogon  olvashatók.
Az aktuális információkat és a teljes anyagot viszont továbbra is csak a feliratkozók kapják.

Kovács Judit Erzsébet
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez
http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;