Mit hoz a ló a coaching folyamatba?- folytatás

lovas coaching

Az előző rész ismeretében most vizsgáljuk meg, mely vezetői tulajdonságoknál érhetünk el pozitív hatást lovas coachinggal: az így szerzett felismerések segítik a könnyed, ugyanakkor hatékony vezetői stílus kialakítását: a bizalom és együttműködés légkörének megteremtését és fenntartását.

Az elismerések, visszajelzések adásának fontossága: a visszajelzés az állatokkal való munkában elengedhetetlen és jól gyakorolható, érdeklődésük csak ennek meglétekor fenntartható. Itt fontos szempont, hogy a visszajelzés időben azonnal érkezzen és egyértelmű legyen. A negatív visszajelzés fontosságát is jól gyakorolhatjuk, hiszen azt is meg kell értetnünk a lóval, ha esetleg nem azt hajtja végre, amit megkívántunk tőle. Természetesen utóbbi esetben különösen fontos az állatbarát közelítésmód, a „horsemanship” elvein alapuló útmutatás a coach részéről.

Motivációs készség fejlesztése: Monty Roberts írja a Lovak és Emberek című könyvében (2.): „Nem az a nagy tréner, aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit. A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg AKARJA tenni azt a valamit.” Ha ezt lóval, szavak nélkül már el tudjuk érni, emberekkel is könnyebb dolgunk lesz.

Delegálás: a ló állandóan az embertől várja az egyértelmű iránymutatást. Az egyes gyakorlati feladatokat a résztvevő nem tudja a ló helyett, vagy nélküle elvégezni, így a leggyakoribb: „majd én megcsinálom, akkor gyorsabban haladunk” kifogás eleve használhatatlanná válik…

Csapatépítés: a csapatba való beilleszkedés javítása, a csapatösszetartás fejlesztése: célirányos gyakorlatokat végeztethetünk arra nézve, hogy mikor kezeli a ló az embereket különálló személyek társaságaként és mikor kezeli olyan csapatként, melyhez ő is csatlakozni kíván. A lovas coaching talán egyik leglátványosabb területe lehet ez a pont.

Konfliktus kezelés: rávezeti az embert, hogy az erőszak soha nem lehet megoldás. Egy 600 kilós lóval fizikai erőfitogtatásba kezdeni amúgy is értelmetlen. Még egy kissé agresszív hajlamú kliens is azonnal ösztönösen megérzi, hogy a megértés irányába kell törekednie.

Stressz-kezelés: lóval a stresszkezelés mindhárom útja bejárható: a bal agyféltekés út az új perspektívába helyezés által, a jobb agyféltekés a mozgások előzetes képi elgondolása révén, míg végül a fizikai út is, a szabad levegőn végzett testmozgással. A coachee felismerheti, hogy a váratlan helyzetekben ne fenyegetettséget, hanem kihívást lásson.

A lovas coaching alkalmazási lehetőségeit tekintve a módszer előnye, hogy a résztvevőt gyors és hatásos felismerésekhez vezeti, tehát időt takaríthatunk meg. Egyedi lehetősége, hogy a lóval történő munkában közvetlenül az érzéseivel szembesül az ember, így hamarabb szerezhet rálátást a benne zajló folyamatokra.

A ló tehát önmagát, saját teljes lényét teszi hozzá a coaching folyamat sikeréhez, de ebben sok minden benne foglaltatik: bizalom, elismerés, odafigyelés, őszinte visszacsatolás, élmény általi tanulás és ihlet a változás irányába. A coaching pedig tulajdonképpen az álmok megvalósításáról, azaz a változtatás támogatásáról szól.

A Gondolat-Galopp következő számaiban megnézzük, hogy is néz ki mindez a gyakorlatban.

Vállalkozásához addig is sok sikert kívánok!

Kovács Judit Erzsébet, ACC
Pegazus Coaching
Megoldások a Lovaktól, Emberek vezetéséhez

http://pegazuscoaching.huinfo@pegazuscoaching.hu;
LinkedIn;  Facebook;  Blog;

 

Felhasznált irodalom:
(2):  Monty Roberts: Lovak és Emberek,  Bastei Budapest Kft., 2001